След тридневни обсъждания реформите бяха одобрени от законодателите от управляващата

...
След тридневни обсъждания реформите бяха одобрени от законодателите от управляващата
Коментари Харесай

Новите реформи на Ердоган

След тридневни разисквания промените бяха утвърдени от законодателите от ръководещата партия на президента, Реджеп Таип Ердоган, и неговите националистически съдружници, които имат болшинство в Народното събрание, заяви в. “Хюриет “, предава БГНЕС.

Реформите понижават прага за влизане в Народното събрание от 10 % на 7 % % от извоюваните гласове, трансформират разпределението на местата сред обединенията, а решенията по оборване на изборните резултати ще се вземат от съдии, определени посредством чоп.

Промените, които би трябвало да влязат в действие през идната година, също по този начин задължават политическите партии да преминат бариерата от 7 %, с цел да завоюват места в Народното събрание, макар че съюзът, от който са част, събира повече от гласовете.

Предложението към този момент не разрешава на политическа партия с група от минимум 20 депутати в Народното събрание да взе участие в изборите, отбелязва в. “Хюриет “. Това има за цел да предотврати прехвърлянето на депутати от политическите партии между тях единствено с цел да имат право да вземат участие в изборите, оповестява в. “Хюриет “.

Законопроектът, състоящ се от 15 члена, беше импортиран на 14 март от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) и нейния главен съдружен сътрудник, Партията на националистическото деяние (ПНД). Той включва и разпореждания за разпределението на местата в Народното събрание при съюзи сред партиите.

Опозиционните партии разкритикуваха измененията като опит на ръководещата Партия на справедливостта и развиването да остане на власт макар спада в социологическите изследвания. Законът " е изборно инженерство, с цел да се остане на власт, а не поради демократизирането на изборите или справедливото посланичество на жителите ", сподели Филис Керестеджиоглу, народен представител от прокюрдската опозиционна Народна демократична партия.

Хаяти Джаджичи, представител на партията на Ердоган, който изготви промените, отбрани измененията в закона с аргумента, че те обезпечават по-силно отражение на " волята на народа ". Основната опозиционна Републиканска национална партия даде обещание да оспори някои от промените пред най-висшия съд в страната. Промените в разпределението на местата във всеки изборен регион евентуално ще слагат по-малките партии в неизгодно състояние и ще обезсмислят желанията им да се причислят към опозиционна коалиция.

Докато в предишното местата се разпределяха съгласно общия брой на гласовете, получени от дадена коалиция, с измененията в изборното законодателство местата ще се разпределят съгласно броя на гласовете, получени от всяка една от партиите-членки на обединението.

Промените са предопределени да попречат на две по-малки консервативни партии, които напуснаха обединението с партията на Ердоган, да се причислят към опозиционна коалиция, считат критици на промените. Съгласно новите ограничения, всевъзможни забележки по изборните резултати или преброяването на гласовете ще се преглеждат от съдии, определени посредством чоп, вместо от арбитър в окръга.

Опозицията приветства понижаването на прага за влизане в Народното събрание, само че означи, че този ход е ориентиран към спасяването на Партията на националистическото деяние, която е в коалиция с партията на Ердоган и чийто рейтинг непрестанно понижава.

Иначе прагът за влизане в Народното събрание в Турция и с по този начин признатите промени остава измежду най-високите в Европа. Опозицията също по този начин твърди, че някои от техническите характерности на промените дават на Ердоган място като президент, с цел да бъде освободен от ограничавания по време на предизборната акция, забележка, която ръководещата партия отхвърля.

Изборната промяна идва месец откакто шест опозиционни партии се сплотиха и оповестиха връщане към парламентарната система на ръководство, в случай че завоюват изборите. Те дадоха обещание да сложат завършек на президентската система на Ердоган. Проучванията демонстрират, че алиансът, управителен от ръководещата партия, губи поддръжка, което се преглежда като резултат от икономическата застоялост на страната и възходящата инфлация.

Промените в изборния закон ще влязат в действие по време на президентските и парламентарните избори, планувани за юни следващата година, само че в случай че бъдат свикани предварителни избори, те ще се ползват съгласно предходния избирателен закон, т.е. съгласно законодателството преди измененията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР