След три кръга на гласуване конгресмените не успяха да изберат

...
След три кръга на гласуване конгресмените не успяха да изберат
Коментари Харесай

Няма да отстъпим. Конгресмените не успяха да изберат председател на Камарата на представителите

След три кръга на гласоподаване конгресмените не съумяха да изберат ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати , оповестиха международните организации късно във вторник. Това е първият път от 100 години насам, в който Камарата не съумява да избере ръководител от първото гласоподаване.

През ноември в Съединени американски щати за членове на двете камари на Конгреса, като републиканската партия съумя да завоюва болшинство в долната камара - Камарата на представители, а демократите резервираха контрола си върху горната - Сената.

Във вторник обаче претендентът на републиканците Кевин Маккарти не съумя да събере нужните му 218 гласа, с цел да бъде определен за ръководител на долната камара. Това се случи, макар че партията му разполага с 222 представители.

Така водачът на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис изпревари Маккарти при гласуването, защото 20 републиканци избраха друг претендент от формалната партийна номинация.

Става въпрос за твърдолинейни консерватори измежду редиците на републиканците, които се опълчват на Маккарти по идеологически и персонални аргументи, написа Би Би Си. Пред публицисти един от тях - конгресменът Роб Гуд, сподели, че те " в никакъв случай няма да правят отстъпка ".

В сряда членовете на Камарата на представителите ще проведат нов кръг на гласоподаване. Председателят на камарата разполага с главните пълномощия в органа: той утвърждава дневния ред, дава ход на законопроекти и други законодателни начинания и договаря от името на Камарата с управлението на Сената и Белия дом. До избирането му Камарата не може да стартира работа.

През миналите две години този пост заемаше Нанси Пелоси от Демократическата партия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР