След три години разследване, най-накрая прокуратурата е предала на съд

...
След три години разследване, най-накрая прокуратурата е предала на съд
Коментари Харесай

След 3 г. разследване - управители на заведение на съд за смъртта на служител по време на работа

След три години следствие, най-сетне прокуратурата е предала на съд двама шефове на заведение за гибелта на техен чиновник по време на работа.

Софийска градска прокуратура е внесла в Софийски градски съд обвинителен акт за закононарушения по член 123, алинея 1, прочие 2 алт. 1 от Наказателен кодекс, осъществени двама мъже, на 39 и 34 години, оповестиха от държавното обвиняване. Те са неосъждани, с висше обучение.

В хода на досъдебното произвеждане са събрани доказателства, въз основа на които прокуратурата е счела, че двамата обвинени са предизвикали по несъобразителност гибелта на чиновник заради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха.
 Машина затисна чиновник на ски зона край Благоевград
Машина затисна чиновник на ски зона край Благоевград

51-годишният мъж е с тежки контузии

Доказателствата, събрани при следствието, сочат, че двамата мъже били шефове на комерсиално сдружение и на заведение в централната част на столицата . Тъй като пред фасадата на заведението циментовата настилка била мощно износена, а била и под надолнище, за да обезпечат удобен достъп на клиентите до заведението обвинените решили да инсталират железна платформа с дъсчена обвивка - декинг, с приблизителна дължина 10 метра и широчина 3 метра по продължение на фасадата на заведението, в това число и входа му. Платформата била инсталирана през есента на 2016 година Първоначално след привършване на работното време на заведението платформата се разглобявала ръчно и мястото било освобождавано за паркиране на коли. В края на 2016 година обвинените решили платформата да бъде повдигана автоматизирано в полувертикално състояние и да остава по този начин във времето, в което заведението не работи, напрегнат на опънатите сили на носещи стоманени въжета . В осъществяване на това решение на обвинените била направена съответната реорганизация от същия реализатор, който инсталирал платформата. Не бил формиран писмен контракт, нямало планова документи, писмена директива за безвредна работа с платформата, както и информация с техническите ѝ данни и параметри.
 Германец осъди работодателя си за „ трудова акцидент у дома “
Германец осъди работодателя си за „ трудова акцидент у дома “

Докато вървял мъжът се подхлъзнал и паднал

На барман, работил в заведението, не бил извършен инструктаж за работата с платформата нито при постъпването му на работа, нито в следствие. На 7 декември 2018 година към 07:37 ч. Служителят застанал под платформата и задействал подемния ѝ механизъм чрез две отдалечени устройства. Внезапно стоманените въжета на подемния механизъм се скъсали на две места и платформата паднала върху него. Двама очевидци неотложно повикали незабавна здравна помощ посредством тел. 112, повдигнали платформата и барманът съумял да излезе. Той бил откаран в УМБАЛСМ " Пирогов " с голям брой травматични увреждания, където макар извършеното лекуване на 9 януари 2019 година умрял.
 Работник почина при трудова акцидент в Исперих
Работник почина при трудова акцидент в Исперих

62-годишният мъж е бил премазан при ремонт на товарен камион

В хода на следствието са събрани доказателства и са осъществени експертизи, които са довели до извода, че двамата обвинени са нарушили условията на Наредба № 5 от 11 май 1999 година за реда, метода и периодичността на осъществяване на оценката на риска, на Наредба № 7 от 23 септември 1999 година за минималните условия за здравословни и безвредни условия на труд на работните места и при потребление на работното съоръжение, както и на Закона за здравословни и безвредни условия на труд.

Предстои осъществяване на разпоредително съвещание по делото в съда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР