След три дни чудене, главният прокурор Иван Гешев внесе искане

...
След три дни чудене, главният прокурор Иван Гешев внесе искане
Коментари Харесай

След три дни размисъл Гешев поиска имунитета на Расате заради нападението над ЛГБТИ центъра

След три дни чудене, основният прокурор Иван Гешев внесе искане за събаряне на имунитета на претендент президента Боян Расате поради нападението на общностния ЛГБТИ център в София в събота,

Съобщението за импортираното до Централната изборна комсиия (ЦИК) дойде в късния следобяд на 1-ви ноември. Дотогава единствената реакция от страна на държавното обвиняване беше коментар на представителя на Гешев - Сийка Милева, представен от в. " Сега ", която разгласи, че се изчкава какво ще реши комптетентната Софийска районна прокуратура.

За случая от събота няма публична информация от Министерство на вътрешните работи. По случая към този момент няма арестувани, като съгласно данните на потърпевшите, Расате е бил с 10-има души. По неофициална информация на " Дневник " е изяснена самоличността единствено на един от сподвижниците на Расате.

Според известието на държавното обвиняване, следствието, почнало в пето районно ръководство за безчинство, като са събрани задоволително доказателства за привличане към наказателна отговорност и предявяване на обвинявания по отношение на Боян Расате.

" Досъдебното произвеждане е формирано за това, че на 30 октомври 2021 година Б.С. в съучастничество като причинител с други неустановени лица, е направил непристойни дейности, жестоко нарушаващи публичния ред и изразяващи очевидно пренебрежение към обществото, които се отличават с изключителна смелост - закононарушение по член 325, алинея 2 от Наказателен кодекс. Събраните доказателства са задоволителни по смисъла на член 219, ал.1 от Наказателно-процесуален кодекс за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвиняване по отношение на Б.С. Установено е, че на 30.10.2021 година към 17,30 ч той дружно с група лица влезнали в офис на фондация на бул. " Княз Ал. Дондуков " в гр. София и почнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей ", написа още в известието.

Какво се знае досега?

В късния следобяд в събота, Расате, дружно с още 10-има души нахлуха и потрошиха общностния ЛГБТ център в София, до момента в който вътре имаше събитие. Расате персонално е блъснал и едно момиче в лицето, а по-късно е спукал гумите на паркиран пред центъра скутер. Нито Расате, нито някои от участвалите в офанзивата са арестувани. От фотосите, публикувани от общностния център, се вижда разгром.

Министерство на вътрешните работи идва бързо след подаването на сигнал на 112. Направени са огледи, фотоси и са разпитани потърпевшите и очевидците.

Кой може да изиска имунитета на Расате

Расате се употребява с имунитет като претендент за президент. Говорителят на основния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева, съобщи, представена от в. " Сега " в понеделник, 1 ноември, че се изчаква какво ще реши способената прокуратура, която е Софийската районна прокуратура. Искането за снемане на имунитета може да бъде отправено единствено от основния прокурор Иван Гешев. Засега от него няма реакция. Според Изборния кодекс от деня на регистрацията до оповестяване на резултатите от изборите записаните претенденти не могат да бъдат арестувани или привличани като обвинени с изключение на за осъществено закононарушение от общ темперамент и с позволение на Централната изборна комисия въз основа на стимулирано искане от основния прокурор.
Расате отхвърля да отговори пред медии дали е взел участие в офанзивата, а в понеделник сутринта даже се наложи микрофонът му да бъде изключен до момента в който беше в " Нова телевизия ". " Ще се базира на петата корекция на Съединени американски щати, че имам право да запазя безмълвие, с цел да не си навредя. Не участвах в това нещо. Имам право да не давам изказвания, които биха ме обвинили в осъществяване на закононарушение. Какво е станало в действителност? Бутнати са две маси и три рафта. Не съм на разпит. Много добре знаете какво се случва в тези организации ", отговори Расате.

Политическите реакции за случая също бяха по-скоро обрани, като единствено " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", " Зелено придвижване " имаха обособена позиция. Нападението беше наказано и от водача на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов във фейсбук. Други обособени представители на партии осъдиха нападението също през обществените си мрежи. В неделя пред " Нова телевизия " водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова осъди нападението, само че с добавката, че е срещу третият пол.

Междувременно в понеделник, 1 ноември, посланиците на 11 страни в България (Съединените американски щати, Австралия, Белгия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Обединеното кралство, Португалия, Република Ирландия и Франция) осъдиха случая и застанаха зад ЛГБТИ общността. " ЛГБТИ правата са съществени човешки права и ние призоваваме всички българи да отхвърлят насилието и нетолерантността, които нямат място в нито едно демократично общество ", се споделя в декларацията. Част от дипломатите са посетили и общностния център в символ на поддръжка.

За какво би трябвало да бъде разследван Расате

" Главният прокурор въпреки всичко ще насочи стимулирано искане до Централната изборна комисия за събаряне на имунитета му, само че това значи, че той би трябвало да бъде измамен под наказателна отговорност. Може би въпреки всичко им е належащо някакво техническо време, с цел да се извършат избрани дейности по определяне на причинителите ", счита Теодор Славев от Българския институт за правни начинания (БИПИ).

Според него е позитивно, че е имало неоправдателна реакция на тези дейности от представители на всички водещи политически сили. " Мисля, че публичното мнение също осъжда това действие. Очаквам и интернационалните ни сътрудници да реагират. На този декор, в случай че прокуратурата продължава да бездейства, ще е необичайно. Още повече, че прокуратурата, по разпоредена от Гешев инспекция, изиска да се заличи регистрацията на " Български народен съюз - Еделвайс " предходната година, които са уредниците на Луков марш, като тогава се посочваше, че те са основали и военизирана конструкция ", споделя още Славев.

" Това е закононарушение, осъществено от ненавист - явно е, че то е подбудено от хомофобски подбуди, които цивилизацията, към която принадлежим, е осъдила и санкционира. Темата е по-широка, само че такива политици от вида на Боян Расате се хранят от такива кавги. За тях това е единственият вероятен трамплин, единственото, с което може да ги видим в общественото пространство. Когато един човек не може да си служи с хрумвания, си служи с юмруци и принуждение. Още повече, че има обществена информация, че този човек е неведнъж арестуван и осъждан ", разяснява Славев.

Той изрази вяра да има дейно следствие доколкото нормално прокуратурата свежда тези действия до безчинство вместо да ги разграничава характерно като закононарушения, подбудени от ненавист. " Това е въпрос на законодателство ", счита Славев. Според Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК) " водещо ще е повреждането на имуществото, което е закононарушение от общ темперамент ", до момента в който ударът против момичето, което е с лека телесна щета, най-вероятно да бъде квалифицирано от частен темперамент. Но даже в случай че бъде квалифицирана като безчинство, все по този начин ще се прикрие хомофобския претекст. Напомни обаче, че по делото за убийството на Михаил Стоянов през 2008 година и районният и окръжният съд откриха, че хомофобските подбуди не са тъждествени на хулиганските.

Славев сложи въпроса и за какво ЦИК изобщо е позволила да записва претенденти, които явно изповядват антидемократични правила, а медиите през годините толерират появяването им на екран. " Докога ние като общество няма да си дадем ясна сметка, че нацистки и фашистки детайли освен съществуват измежду нас, а даже са издигнати на естрада, че да желаят и упражняването на политическата власт? Възможно ли е през 2021 година насилието да е политическо средство? Ефективното следствие и наказване е единствено едната страна ", пита риторично Славев.

Според Стоянов управляващите би трябвало да създадат деликатен разбор на активността на Расате и на партиите и организациите, където членува и в чието ръководство взе участие. По думите му в случай че активността им е ориентирана срещу устоите на демокрацията и правата на индивида, в случай че е в прорез със закона, прокуратурата би трябвало да предприеме нужното да бъдат те прекъснати. " Лично за Расате огромна смяна обаче едва ли ще има. В очите на симпатизантите си той е воин и получава похвали в обществените мрежи. Това е явен знак, че е време българските управляващи да стартират да мислят за радикализацията освен през вероятността на ислямисткия тероризъм, само че и на " домашните " крайни националистически организации. Мерките, планувани в националните тактики и други документи по отношение на радикализма би трябвало да бъдат прилагани в цялостна мощ и към тях ", разяснява още Стоянов.

Защо се стигна до нападението?

" Наблюдаваме в последната година, че в границите на предизборните акции на политически сили и претенденти, искрено нямат шансове за влизане във властта, вършат странни популистки прояви, с които да се завоюват гласовете на най-малко минимална част от популацията, която има вяра, че другите хора би трябвало да бъдат унизени и изгонени ", разяснява юрист Силвия Петкова. По думите й предходните избори са посочили, че това няма по какъв начин да стане. За страдание такива акции няма да спрат до момента в който не бъде направена нужната смяна в наказателния кодекс, където категорично да се плануват наказания за закононарушенията, които се правят по някакви дискриминационно подбуди - пол, полова ориентировка, полова еднаквост.

Според нея това не се случва, тъй като няма политическата воля за такива промени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР