След три дневни политически трусове между коалиционните партньори в регионалното

...
След три дневни политически трусове между коалиционните партньори в регионалното
Коментари Харесай

Политическа криза в Каталуния

След три дневни политически земетресения сред съдружните сътрудници в районното държавно управление на Каталуния от партията " Заедно за Каталуния " взеха решение да останат на този стадий в ръководството, само че министър председателят Пере Арагонес е задължен да се съобрази с по-нататъшните им решения за реализиране на самостоятелност на самостоятелния район.

Кризата в връзките сред съдружните сътрудници се изостри във вторник, когато Пере Арагонес уволни заместника си Жорди Пуйнеро, който е от " Заедно за Каталуния ". Официалният мотив беше, че е изгубил доверието си в него откакто стана ясно, че Пуйнеро е знаел за подготвяния в Народното събрание избор на съмнение към държавното управление, а не е уведомил Арагонес.

От партията на Пуйнеро нарекоха това " историческа неточност " и след деветчасово съвещание взеха решение да дадат още един късмет на Пере Арагонес преди дефинитивно да го смъкват от власт. Те припомниха, че задачата им е самостоятелност на района, която би трябвало да се реализира с право на самоопределяне на каталунците и прошка за политическите пандизчии.

Предвид обстоятелството, че с Арагонес имат разминавания по отношение на метода на осъществяване на референдума и договарянията с централното държавно управление на Педро Санчес, от партията ще изготвят предложение с три точки, което Арагонес е задължен да съблюдава, в противоположен случай ще изоставен държавното управление.

Правителството образувано през май предходната година с гласовете на трите сепаратистки партии – " Републиканската лява партия на Каталуния ", която го издигна, " Заедно за Каталуния " и " Кандидатура за национално единение ".

Арагонес бе определен на трето гласоподаване, откакто два пъти кандидатурата му бе отхвърляна  и пристигна на власт с обещанието, че ще се бори Испания да позволи нов референдум, по образеца на Англия и Шотландия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР