След три десетилетия на икономически възход способността на Полша да

...
След три десетилетия на икономически възход способността на Полша да
Коментари Харесай

Балцерович предупреди за държавна "бомба с часовников механизъм" в полската икономика

След три десетилетия на стопански напредък способността на Полша да догони богатите западни страни е сложена под въпрос от политиката на ръководещата националистическа партия " Право и правдивост " (PiS). Това твърди Лешек Балцерович, който организира така наречен шокова терапия на посткомунистическата полска стопанска система, разчисти пътя за бърз напредък на стопанската система и завоюва похвали като финансов министър и шеф на централната банка.

Според него промените на PiS са провокирали прекалено много стопански проблеми, а държавното управление залага на политики, представяни като противоотрова на несправедливостта на прехода, от която се оплакват милиони поляци.

" Историческото ни достижение беше да стартираме да догонваме Запада след 1989 година и ние постигнахме повече, в сравнение с чакаха мнозина. Сега е заложен на карта историческият въпрос дали ще продължим с това догонване ", споделя 72-годишният Балцерович. Той беседва с " Ройтерс " във връзка годишнината от началото на проекта, носещ неговото име.

Реформите от Плана " Балцерович " освободиха цените от държавен надзор, съвсем стопираха дотациите за едвам кретащите държавни компании и започнаха приватизационна вълна.

Днес Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е 50% от този на Съединени американски щати, до момента в който през 1989 година бе намалял до 25%, сочат калкулации на Форума за гражданско развиване - аналитичният център на Балцерович.

Но тези промени мощно понижиха покупателната дарба на елементарните хора и обществото остава разграничено в оценката за Балцерович и неговата политика. От PiS се възползваха от това неодобрение на хората, смятащи промените за прекомерно мъчителни, усилиха обществените разноски и помощи и оповестиха проекти за повече държавна роля в браншове като банкирането и енергетиката за сметка на частни задгранични вложители.

Балцерович счита, че това е тревожна наклонност, изключително усилването на държавния бранш при банките. " Това е бомба с часовников механизъм. Не я виждаш, до момента в който не избухне. "

Той изяснява и какъв е механизмът: " Лоши заеми, политическа интервенция... В държавните банки имате неприятни заеми, струпване на необслужвани заеми. Процесът е еволюционен и не го забелязваш, до момента в който не избухне рецесия ".

От PiS дават отговор на сходни рецензии, че повече държавна интервенция в стопанската система е нужна, с цел да направи Полша " естествена страна " и да заличи крайностите на неолиберализма. " В последните 30 години полският пазар беше прекалено много открит за френски или немски компании, в сравнение с техните пазари за нас ", съобщи този месец министър председателят Матеуш Моравиецки. " Това ни споделя нещо за неолибералната парадигма, с която ни възпитаваха разнообразни групи години наред. За страдание позволихме малко да ни излъгват. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР