След трагичната катастрофа на АМ "Струма" отново на преден план ...

След трагичната катастрофа на АМ "Струма" отново на преден план

Експерт: Много участъци на магистралите ни са с настилки на 20 г.

След трагичната злополука на Автомагистрала "Струма " още веднъж на напред във времето излезе казуса с пътищата и пътната сигурност. "Човешкият ми зов е със сформиране на новото Народно заседание пътната сигурност да бъде изведена като главен приоритет в подвижността. Множество са секторите по автомагистралите с настилки на по 15 и 20 години ". Тава сподели пред БНР доктор ик.н. Николай Иванов, ръководител на УС на Българска браншова асоциация "Пътна сигурност ".

Моите изследвания в съответния случай в инфраструктурата, са, че автомагистралата е издигната и е пусната в този сектор от нея,, така наречен лот нула на Автомагистрала “Струма “, който по стичане на събитията е извършен от македонска компания. Пусната е в употреба 2007 година, октомври месец с акт 15 и след това позволение за градеж. От 2007 година не сме намерили като общество средства да преасвалтираме. Износващият слой самичък по себе си е с гаранционни срокове- 7,8, 10 година - според от интензитета на придвижване.Още по темата24 ное 2021 09:363224 ное 2021 09:2813324 ное 2021 09:2033

Пътната сигурност не би трябвало да ни коства толкоз скъпо като жертви. Годишно сме с два пъти повече жертви и тежко равнение по пътищата, в сравнение с са всички страни в Централна и Западна Европа.

Трябва да погледнем какво и по какъв начин се прави. Това, че индивидът по натурален път бърка. Имаме да работим доста във връзка с пътната сигурност.

Трябва да стартираме от образованието, възпитанието и културата. По отношение на институциите, които би трябвало да бъдат водещи, казусът би трябвало да бъде изведен на научно равнище.

Пътна сигурност е поддържането на инфраструктурата. Ако желаеме да поддържаме и да осъвременим всички детайли на пътя, би трябвало да се научим, че това ще ни коства пари в обществото.

Трябва да приемем дали желаеме да плащаме тази висока цена през жертви и потърпевши, или желаем да поддържаме пътищата си по-добре. Изпращам зов към новото държавно управление – осигурете пари за пътно поддържане, сложете коня пред каруцата. Второто след обезпечаване на финансови средства е планирането.

В другите страни в света сега се приказва за интелигентни градове и по какъв начин МПС-ата и постройките комуникират по сред си. В Швеция се приказва за настилки, в които има специфични нишки, а също и в гумите на колите, с цел да може те движейки се да се зареждат. На какво равнище е светът, а ние още си приказваме да има ли път от точка А до точка Б. И би трябвало ли този път да е безвреден.

Ако би трябвало да се усилят пътните такси, винетни такси и ТОЛ. Нека да спрем да се трепем по този нечовечен метод.

Източник: dnes.bg