След трагедията вчера в Пловдив при която след дълго чакане

...
След трагедията вчера в Пловдив при която след дълго чакане
Коментари Харесай

Ръководството на болницата в Пловдив даде обяснения за двамата пациенти с К-19, починали на стълбите ВИДЕО

След нещастието през вчерашния ден в Пловдив при която след дълго очакване пред клиниката по токсикология към УМБАЛ "Свети Георги " двама мъже в тежко положение починаха, през днешния ден управлението на болничното заведение даде брифинг.
"Вчера бяхме известени със сигнал за този случай. Незабавно беше назначена инспекция. В комисията вземат участие способени лица, които да проверяват обективно. За нас е извънредно значимо да разберем какви са аргументите за това. Това обявиха от управлението на УМБАЛ „ Свети Георги “ на брифинг по отношение на видеоклип с пациенти, чакащи към 40 минути за настаняване пред входа на едно от отделенията на болничното заведение.

Директорът на УМБАЛ „ Свети Георги “ проф. Карен Джамбазов разгласи, че в болничното заведение е имало дефицит на кревати, за това се е наложило да се открият още. В момента леглата са 141.

"В деня на случая са признати 6 пациенти. Първите трима са признати незабавно, защото са били в по-тежко положение. Практически са чакали от отделението да слязат и да ги качат. Това се е случило по-късно. Проблемът е бил, че отделението работи от 3-4 дни и е имало потребност от логистика. Който е отговорен, ще си понесе следствията ", изясни той.

Джамбазов разгласи, че след разкриването на отделението 2/3 от личния състав е напуснал. Това е довело до дефицит на фрагментите.

"Да се носи виновност за смъртни случаи е доста комплицирано. Един от пациентите е бил с бъбречна непълнота и на хемодиализа. Доколкото знам, дълго време не е бил на хемодиализа. За това е наведен точно към това поделение. Доколкото знам е умрял в миг, когато е почнала хемодиализата от неочакван сърдечен арест. Вторият пациент е умрял на идната заран. И двамата пациенти са били доста повредени и с Коронавирус зараза ", изясни той.

Към момента не може да се откри за какво медиците са се забавили над 30 минути с приемането на пациентите.

Проф. Джамбазов опроверга думите на едната вдовица, че за мъжа й не е имало О2 и че той е приключил. Последните 10 минути индивидът е изкарал на О2 в колата за спешна помощ. Чакат се писмените пояснения на личния състав на клиниката. Там е имало две звена, след преструктурирането в коронавирус поделение, личният състав на едното звено е напуснал.

"Всеки ден нещата се трансформират. Ако се стигне до ново овакантяване на чиновници, ще прибегнем до практиката да командироваме чиновници от други структури на болничното заведение ", изясни Джамбазов.
Според Карен Джамбазов осномната повода за забавянето на приема на пациентите е, че клиниката била преструктурирана от 4 дни. Не мога да кажа, че има виновност. Прокуратурата ще каже това, считам, че повече такива неща няма да се случват, разяснява още шефът на болничното заведение.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР