След трагедията в Сърбия, късно снощи хиляди хора се събраха

...
След трагедията в Сърбия, късно снощи хиляди хора се събраха
Коментари Харесай

Сърбия обяви тридневен траур в памет на загиналите при стрелба в училище

След нещастието в Сърбия, късно нощес хиляди хора се събраха пред учебното заведение в Белград, с цел да положат цветя и да възпламенят свещ в памет на починалите. Това е първата всеобща пукотевица в Сърбия от 10 години насам. Президентът Александър Вучич заяви, че поради нежната възраст на момчето то не може да носи наказателна отговорност.
 
От на следващия ден е разгласен тридневен народен печал, а всички учебни заведения ще стартират часовете с минута безмълвие. Цяла нощ хора се събираха пред учебно заведение " Владислав Рибник " в центъра на Белград, където се случи нещастието, с цел да възпламенят свещи и да донесат цветя, играчки, икони, лакомства в памет на децата, убити от 13-годишно момче.
 
Седмокласникът, който лиши живота на 9 души, ще бъде изпратен в психиатричен център, заяви сръбският президент Александър Вучич. Ранените са настанени в болница, някои от тях са в сериозно положение.
 
" Момчето към този момент е настанено в особено помещение. Той ще бъде признат в невропсихиатрично поделение. Баща му, като притежател на оръжия, които се съхраняват погрешно, макар че има разрешителни, е задържан. Майката също е арестувана ", разгласи сръбският държавен глава.
 
Момчето е употребило два револвера, благосъстоятелност на татко му. В раницата си имал и коктейли Молотов. Разследващите оповестиха, че то е стреляло първо по пазача и три девойки в коридора, а по-късно е простреляло преподавател и съученици в час по история.
 
От полицията оповестиха, че татко му го е водил на стрелбище, с цел да се образова да стреля. 7 девойки и едно момче са убитите деца. Те са били набелязани за жертви авансово. 13-годишният палач възнамерявал всеобщото ликвидиране повече от месец.
 
Жители на Белград обявиха пред Българска национална телевизия, че нещастието е без аналог в историята на Сърбия. Обвиняват западното въздействие, филмите с принуждение, игри и интернет
 
" Проблемът е доста огромен. От последните 15 години. И съгласно мен като страна ние би трябвало да създадем доста, с цел да предотвратим сходни събития. Момчето е от семейство с доста добра известност. Баща му е рентгенолог. Аз не изпитвам съчуствие към тях - нито към родителите, нито към детето. Те споделят, че той е бил унизен в учебно заведение. Но кой в наше време не е унизен в учебно заведение. Да бъдеш унизен в учебно заведение не опрадва сходно закононарушение ", споделя мъж.
 
" За 70 години не съм виждала сходно нещо. За първи път в Сърбия се случва такава покруса. Много е ужасно. Това е злополука. Катастрофа и за родителите, и за всички нас ", споделя различен гражданин на сръбската столица.
 
" Първото, което си помислих, беше, че някой хвърля пиратки в коридора на учебното заведение и няма от какво да се тормозя. След това обаче видях по какъв начин защитата пада на пода. Не мислех, че са го простреляли. Слязох долу, тичах и споделих на учителка, че горе се стреля. Всички дружно се скрихме и чакахме. Чуваха се изстрели ", описа ученичка, представена от NOVA.
 
" Не можете да си визиите. Дъщеря ми е видяла по какъв начин индивидът пада и по какъв начин различен стреля по него. Помислила е, че ще тръгне след нея ", сподели Астрид Мелани, майка на оживяло дете.
 
При кървавата пукотевица са ранени шест деца и учителка. " Много сложна интервенция. Едно от децата е с тежки мозъчни увреждания, има заплаха за живота му. В момента е в интензивното поделение в доста тежко положение ", разяснява шефът на детска клиника в Сърбия доктор Синиша Джукич.
 
" Единият от учениците беше докаран в тежко положение. Първо беше в реанимация, а незабавно по-късно го взехме на интервенция. Раните му са в региона на врата и гърдите. Другото дете беше признато с огнестрелни рани под коляното. Сред ранените има и момиче, което е с рани на стомаха и двете ръце.
Хоспитализираната учителка е с огнестрелни рани в региона на корема и двете длани ", разясни началникът на Спешно поделение в Белград Милика Ашанин.
 
За детайлностите за кървавото събитие приказва началникът на полицията, който съобщи, че причинителят е възнамерявал всичко. 
 
" Извадил е револвера от раницата и стрелял по защитата. След това го е насочил към почтените възпитаници, които са седели на столовете си. Стрелял е и лишил живота на две деца. После е тръгнал към кабинета по история, влезнал е и стрелял по учителката и останалите възпитаници. Излязъл е от класната стая, отишъл е в двора на учебното заведение и се е обадил на полицията. След това беше задържан ", изясни началникът на полицията в Белград Веселин Милич.
 
Стрелецът е определян като положително момче. Мотивите му се обясняват.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР