След трагедията на булевард Сливница от МВР обещаха повече патрули

...
След трагедията на булевард Сливница от МВР обещаха повече патрули
Коментари Харесай

Близки на загинали при катастрофи търсят справедливост с години

След нещастието на бул. " Сливница " от Министерство на вътрешните работи дадоха обещание повече патрули в София. От идната седмица ще бъдат подхванати ограничения и във връзка с сериозни сектори по републиканската пътна мрежа, където постоянно стават произшествия.

Това е следващата човешка покруса, която става мотив институциите да подхващат следващи ограничения в битката с войната по пътищата.

Родители, обаче, постоянно търсят правдивост с години. Такъв е и казусът, при който край Български извор преди три години в жестока злополука починаха група младежи.



Преди три години Петя и Николай губят сина си Васко на пътя сред Български извор и Ловеч. Тогава той е на 22 - дружно с него при челния удар умират още две момчета. В автомобила им с над 100 км в час се врязва Александър Ковачев.

" Александър Ковачев влиза непосредствено вътре в него и го убива на място. След това умират Светли и Георги. Трета година няма нищо. Той си е на независимост, върви си по казината. Ние вървим единствено по гробищата ", споделя Петя Зарева, майка на починалото момче.

От делото излиза наяве, че Ковачев е с голям брой нарушавания и то единствено за 2020 година На първа инстанция младият мъж е наказан на 12 години затвор.

" На втора инстанция му дадоха четири години. С редуцирането той няма да получи нищо за убийството на три деца и двама инвалиди. Ние се местим от кръстовище на кръстовище и гледаме нови и нови родители, които са убити. Убийците си живеят живота. Те нямат съвест. Искам да попитам съдии и политици по какъв начин спят ", сподели Петя Зарева.



Васко, Георги и Светли са следващите младежи, които допълват черната статистика на Министерство на вътрешните работи. Оттогава до момента трагичните произшествия с рецидивисти, дрогирани и пияни зад кормилото не престават, а решение по какъв начин да се спре войната по пътищата към момента няма. Данни на " Пътна полиция " демонстрират, че дневно в правата на бул. " Черни връх ", където Георги Семерджиев лиши живота на две млади дами, се засичат приблизително към 180 нарушавания.



" Надигнати пешеходни пътеки и камери за скорост. Не може в двумилионна София да има четири камери за скрост. Това е парадокс. В същото време общината има няколкостотин камери на всеки светофар, само че те не са свързани със системата на " Пътна полиция ", разяснява Владимир Тодоров от Българската асоциация на потърпевшите при произшествия.

Сериозен проблем остават и пропуските в образованието на водачите, считат специалистите.

" Миналата година се направи една информация. Знаете ли, че половината образователни коли нямаха винетки. Как са карали извънградско или на автомагистрала ", сподели Красимир Георгиев - от Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България.

Според някогашния шеф на столичната,,Пътна полиция " Тенчо Тенев нощно време в София, където живеят над 2 милиона души, са обезпечени сред 7 и 10 патрула. Спрямо предходната година ранените на пътя до момента са с 50 повече, нарастване има и при броя на починалите.



" Личният състав на " Пътна полиция " е понижен фрапантно. Имахме предложение юли предходната година за смяна в състава на " Пътна полиция ", изготвихме предлагането, имаше заповед на минитсъра на вътрешните работи господин Рашков, пристигна служебният кабинет и идващият министър анулира заповедта за новото щатно кадрово систематизиране. ам бяхме приложили към 30 индивида повече, с цел да могат да работят по пътен надзор ", съобщи Тенчо Тенев - някогашен шеф на " Пътна полиция " Столична дирекция на вътрешните работи.

Скоро на пътя ще има повече патрули, съобщи служебният министър на вътрешните работи. Демерджиев добави още, че положителната пътна маркировка, работещите светофари и поставените на място пътни знаци са тези, които избавят животи.

И до момента в който институциите обмислят нови ограничения, то фамилията на Васко е в очакване на окончателната присъда на водач, предизвикал злополуката.

" Няма никаква правдивост. И този случай ще е същият като нашия. Ще се влачат - първа инстанция, втора инстанция, трета инстанция, най-после ще му дадат една-две години ", счита Николай Николов.

Вижте още в репортажа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР