След топлото начало на януари и последвалите студени дни, вече

...
След топлото начало на януари и последвалите студени дни, вече
Коментари Харесай

Хората трябва да свикват с резките климатични промени

След топлото начало на януари и последвалите студени дни, към този момент гледаме към стоплянето напролет.

Синоптиците споделят, че през февруари ще усещаме зимата.

" Абсолютно обикновено протича до този миг месецът. Действително след високите температури през първите дни от януари, той сподели, че е зимен месец и при започване на тази седмица имахме много ниски температури - тук-там в страната до минус 14, минус 18 градуса. Абсолютно обикновено е това и по тази причина нямахме издавани предизвестия за рисково време ", заяви синоптикът от Национален институт по метеорология и хидрология Красимир Стоев в студиото на предаването " Директно ".

По негови думи хората са не запомнили за зимите преди 20 години и по тази причина считат, че сегашните температури са нетипични.

" Естествено, има смяна. Климатичната смяна се отразява естествено върху развиването на атмосферната циркулация, която от своя страна дефинира времето сега. Преди 20 години такава циркулация се е създавала, че са нахлували по-често студени въздушни маси, а в този момент в последно време това, което е характерно през последните няколко години, е внезапната промяна - от доста топли дни с позитивни температури, в границите на 24 часа настъпват внезапни намаления на температурите ", обясни още Стоев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Синоптикът означи, че тези промени не са нетипични и са се случвали и в предходни интервали.

" Историята на метеорологичните измервания в България е повече от 30 години, случвали са се всевъзможни неща. Хората са не запомнили или просто не са по този начин разпространявани сега. Ще привикваме с такива чести промени - от доста топло да застудява и прекосяването на такива бързи и студени фронтове ", сподели още Стоев.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР