След точно една година в ареста в Турция на свобода

...
След точно една година в ареста в Турция на свобода
Коментари Харесай

След година в ареста пуснаха журналиста, заради когото се скараха Германия и Турция

След тъкмо една година в ареста в Турция на независимост бе пуснат кореспондентът на немския вестник „ Ди Велт " Дениз Юджел. 44-годишният публицист беше упрекнат в разпространение на терористична агитация и казусът му се трансформира в сериозен проблем сред Германия и Турция, предава БНР.

През миналите 12 месеца турските управляващи по този начин и не повдигнаха обвиняване против Юджел, а го държаха в прелиминарен арест.

Отношенията сред Турция и Германия съществено се утежниха, като се стигна и до такава степен, че турският президент Ердоган назова Юджел „ разузнавач ", а немският външен министър Зигмар Габриел упрекна турците, че държат журналиста като пленник.

Вчера в Берлин с Ангела Меркел по този мотив беседва и турският министър председател Бинали Йълдъръм. Той заяви, че чака оживление по случая и съгласно персоналното му мнение Юджел би трябвало да бъде освободен, само че акцентира, че решението е на съда, а не на изпълнителната власт. Часове по-късно кореспондентът бе освободен.

Йълдъръм взе участие през днешния ден в конференцията по сигурността в Мюнхен, където се чака Турция да се опита да се сближи още веднъж със западните си сътрудници.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР