След терористичната атака в Москва в Турция си задават въпроса:

...
След терористичната атака в Москва в Турция си задават въпроса:
Коментари Харесай

Daily Sabah: Защо антиамериканската ИДИЛ нанася удари по Турция, Русия и Иран?

След терористичната офанзива в Москва в Турция си задават въпроса: за какво " Ислямска страна " (ИДИЛ) нападна Русия, Турция и Иран, макар че се разгласи за " антиамериканска " организация, написа Daily Sabah. Турските управляващи означават, че в последно време ИДИЛ прави терористични офанзиви в едни и същи райони.

След терористичната офанзива против концертна зала в Москва, която умъртви повече от 130 души, в Турция си задават въпроси: за какво терористичната формация ИДИЛ толкоз поредно прави своите офанзиви в едни и същи райони, а точно Турция, Иран, Афганистан и Русия, макар че се разгласи за " антиамериканска " организация?

" Заслужава да се означи, че ИДИЛ, считана за една от най-кървавите терористични организации, както и нейният по този начин наименуван фганистански филиал " ИДИЛ провинция Хорасан " неотдавна направиха терористични офанзиви в същия район ", се споделя в изказване на турските служби за сигурност в понеделник.

" Турция се трансформира в една от главните цели на ИДИЛ ", споделиха те, цитирайки като образец обстрела на храм в Истанбул в края на януари, по време на който беше погубен един човек, а доста хора оцеляха единствено с помощта на засичането на оръжията на терористите.

За Турция ИДИЛ остава терористична опасност номер две. Сигурността на страната е застрашена от голям брой терористични организации. Турция беше една от първите, които оповестиха ИДИЛ за терористична формация още през 2013 година

Преди това екстремистите от ИДИЛ не са атакували религиозни здания на турска територия. Но те са направили поредност от офанзиви против Турция, в това число офанзива през 2017 година против нощен клуб в Истанбул, която умъртви 39 души, и офанзива през 2015 година в Анкара, която умъртви 109 души.

През октомври 2022 година " ИДИЛ Хорасан ", която е най-активна в Афганистан и близките райони, нападна джамията Шах Черах в Шираз, Иран, убивайки 15 души и ранявайки 40. През декември 2022 година същата група атакува хотел, благосъстоятелност на Китай, в афганистанската столица Кабул, убивайки трима души и ранявайки 15.

Групата извърши друга офанзива при започване на 2024 година, като умъртви 103 души и рани десетки други. Това се случи в иранския град Керман по време на възпоменателна гала по случай годишнината от гибелта на военачалник Касем Солеймани.

Поредицата от офанзиви на ИДИЛ повдига въпроси за това по какъв начин тези хора избират задачите си и за какво те не включват западните страни и Съединените щати. Тези въпроси задават източници от турските разследващи служби.
Те упрекнаха " дълбоката власт ", като споделиха, че терористите работят под егидата на своите работодатели и правят офанзиви по тяхна заповед.

Радикализация на тероризма

В изказването на турските специфични служби се удостоверява, че екстремистите, които нападнаха концертната зала в съветската столица, са пристигнали за малко в Турция, с цел да възобновят разрешителните си за престояване в Русия.

След смъртоносната офанзива Русия задържа терористите и в този момент те са изправени пред пожизнен затвор за това ужасяващо закононарушение. Някои съветски медии настояват, че тези хора са пристигнали в Русия от Турция, само че разследващите служби означават, че те са живели дълго време в Москва, а с цел да възобновят разрешителните си за престояване, е трябвало да отидат в чужбина. Те избраха Турция, тъй като тази страна се намира покрай Русия.

Източниците опровергаха изказванията, че двама терористи, родом от Таджикистан, са станали радикали в Турция. Те обявиха, че радикализацията на тези хора е станала в Русия. Те са останали в Турция за малко и това време е изцяло незадоволително за радикализация. Освен това тези двама терористи не бяха търсени, което им е дало опция да се движат свободно сред Русия и Турция.

Според източници терористът Шамсиддин Фаридуни е дошъл в Турция с полет на 20 февруари 2024 година и е напуснал на 2 март 2024 година Ден след идването си той се настанява в хотел в истанбулския квартал Фатих и напуща на 27 февруари. Докато дава показания, Фаридуни признава, че е бил на посещаване в Турция, когато съветската му виза е изтекла.

Терористът Сайдакрам Рачабализода идва в Истанбул на 5 януари 2024 година и се настанява в хотел Fatiha. Той си потегля на 21 януари 2024 година Източници означават, че той е напуснал страната със същия полет като терориста Фаридуни.

" Турция продължава уверено да се бори с всички терористични групи, в това число ИДИЛ, Кюрдската работническа партия/ПКК, Ал Кайда и други ", споделят източниците.

Задържани са 147 обвинени

" ИДИЛ Хорасан " създава нови " способи " за битка и набиране на чужденци в редиците си, откакто непрекъснатите антитерористични интервенции сътвориха доста спънки пред нейните действия. Националната разследваща организация на Турция MIT, в последната си интервенция след стрелбата в църквата, осуети напъните на терористичната група да набира, финансира и логистично поддържа.

Миналия декември турските служби за сигурност задържаха 32 обвинени за връзки с ИДИЛ, които възнамеряваха офанзиви против църкви, синагоги и иракското посолство.

Терористите от ИДИЛ и други групи, като ПКК и нейното сирийско крило, Отрядите за отбрана на народа, имат необятна мрежа от членове и поддръжници в Турция. Анкара дава отговор, като организира целенасочени интервенции и замразява активите на тези терористични групи, с цел да ги унищожи изцяло.

От 2011 година Турция е депортирала девет хиляди задгранични бойци терористи, най-вече от ИДИЛ. Това са представители на 102 разнообразни националности. 1168 от тях идват от Съединени американски щати и страните от Европейски Съюз.
През последните девет месеца турската полиция арестува 656 обвинени терористи от ИДИЛ и осуети 19 терористични офанзиви в национална интервенция, сочат данните на Министерството на вътрешните работи.

Във вторник министърът на вътрешните работи Али Йерликая сподели, че силите за сигурност са заловили 147 обвинени ИДИЛ при акции, осъществени по едно и също време в 30 провинции.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР