След тежкия инцидент на магистрала Струма, при който загинаха 45

...
След тежкия инцидент на магистрала Струма, при който загинаха 45
Коментари Харесай

Какво дължи застрахователят на пострадалите при инцидента на АМ Струма

След тежкия случай на автомагистрала " Струма ", при който починаха 45 души - какво дължи застрахователят на потърпевшите. Според специалисти, в случай че се потвърди, че положението на пътя е измежду аргументите за случая, е изцяло допустимо застрахователят на рейса да предяви финансови искания към Агенция " Пътна инфраструктура " .

Все още не можем да разберем кой е застрахователят на рейса. Според специалисти обаче, околните на починалите и потърпевшите имат право да насочат претенциите си и към застрахователя или към националното бюро Зелена карта, което е в България , съобщи.

Важно е обаче да завърши досъдебното произвеждане и всички назначени експертизи. Те ще изяснят какви са аргументите за случая - дали човешка, техническа неточност или някакви проблеми с пътната инфраструктура.

Всеки рейс, който минава през страната, има два типа застраховки - Гражданска отговорност и Злополука на пасажери. Пострадалите и околните на починали при случая имат право да потърсят обезщетение от застрахователя на рейса или към националното бюро Зелена карта. По този метод те имат право на избор къде по-лесно ще насочат претенциите си.

" Има голяма разлика в равнищата на компенсации в Македония и в България. Ние като страна членка на Европейски Съюз в един подобен случай общият размер на компенсацията стига 10 милиона 240 хиляди лв., до момента в който в Македония равнищата са към 600 хиляди евро ", съобщи Владимир Тодоров, ръководител на Асоциацията на потърпевшите при пътнотранспортни катастрофи.

Експертизите обаче ще би трябвало да потвърдят чия е виновността за случая.

" Ако има виновност и в пътната инфраструктура, тогава, когато застрахователите било нашето бюро Зелена карта, било македонския осигурител, заплати компенсацията, ще може да регресира към нашия притежател на пътя, респективно това е Агенция Пътна инфраструктура ", добави Владимир Тодоров.

Инцидентът на автомагистрала " Струма " се отличава с огромния брой на жертвите. Според адвокати в случаи като този застраховките на съответните компании не могат да доближат до предел, който да обезщети всички лица.

" В тези случаи се притегля постоянно като страни, които да дават отговор също по този начин преди всичко тези, които са строили пътя, проектанти, лица, които дават отговор въобще за построяването на този път - механически шефове и така нататък И на последващо място лица, от които зависи поддръжката на този път Така че в тази ситуация ще се стигне вероятно тъкмо до този вид отговорност предвид на това, че има в действителност доста потърпевши и че страната в последна сметка ще понесе своята отговорност или строителя на пътя, отново споделям солидарно със застрахователя, който е на актуалната компания ", сподели още юристът Денислав Асенов.

В България има образци с потърпевши при произшествия, които са потърсили обезщетение от стопанина на пътя. Но какво ще покажат експертизите за трагичния случай на Автомагистрала " Струма " следва да стане ясно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР