След тежките кризи, които настъпиха в България - икономическа, енергийна,

...
След тежките кризи, които настъпиха в България - икономическа, енергийна,
Коментари Харесай

Нинова парира натиска върху длъжници в криза

След тежките рецесии, които настъпиха в България - икономическа, енергийна, обществена и повишение на цените, хората са подложени на психически, а на някои места по наша информация и на физически напън за събиране на вземания. Това съобщи министърът на стопанската система Корнелия Нинова, която събра специалисти на обединението, с цел да обмислят законодателни промени във връзка с активността на колекторските компании.

Целта на нашата среща през днешния ден е страната да си влезе в ролята да отбрани фамилиите и семействата от произвол, разгласи тя пред медиите в Народното събрание . Затова водачът на Българска социалистическа партия е поискала задействане на уговорка от съдружното съглашение, която изисква привикване на експертен съвет за подготовка на общ законопроект . Всяка от партиите в обединението е излъчила собствен представител, през днешния ден е първата среща, след която стартира подготовката на правене на ред и правила, по които да се вземат дължимите суми, като в това време се спре с произвола над хората.
 Корнелия Нинова се захвана с колекторите
Корнелия Нинова се захвана с колекторите

Свиква експертен съвет на ръководещата коалиция

У нас имало регистрирани 17 колекторски компании. По думите на Нинова не е ясно по какъв начин се събират вземанията, нито на кого се разпорежда тази активност . Икономическият министър предлага в Закона за отбрана на потребителите да се вкарат правила и ред за събиране на вземанията. Има политическа воля този проблем да бъде решен, безапелационна бе Корнелия Нинова. Един от проблемите, съгласно нея е, че няма уредена процедура за информиране на длъжниците. Освен това дългът се натоварва и с спомагателни суми, такси и лихви, които също не са контролирани законово. Едно от предложенията на Нинова е да не се поставят обществени разгласи пред домовете на длъжниците, а да бъдат търсени персонално.

Министърът на стопанската система разясни, че мобилните оператори все още не подвигат таксите. В момента не могат да усилят и с една стотинка таксите, безапелационна бе тя. Единият мобилен оператор е уредил нарастването на таксата в договорите с потребителите. Другите два оператора апелират възбраната на МИ и министър Нинова ще изчака правосъдното решение по въпроса. Очаквам отпор, призна Корнелия Нинова, само че и се надява въпросът бързо да бъде решен и до края на февруари законодателните промени към този момент са факт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР