След тежката катастрофа край Панчарево с множество ранени младежи, от

...
След тежката катастрофа край Панчарево с множество ранени младежи, от
Коментари Харесай

ИПБ: Има множество дефицити на пътна безопасност по трасето София- Самоков, мерки не са взети

След тежката злополука край Панчарево с голям брой ранени младежи, от Института за пътна сигурност припомниха, че неведнъж са уведомил Агенция " Пътна инфраструктура " за висок риск от настъпване на тежки ПТП на пътя София - Самоков.

Доклад на специалистите на ИПБ е разпознал голям брой дефицити на пътна сигурност, само че институциите до момента не са взели ограничения за обезопасяване на пътя. Това написа в позицията на ИПБ, подкрепена от отчет, направен от техни специалисти, изпратен до медиите.

През 2020 година е осъществен оглед на трасето, който установи: занемареното положение на транспортния кулоар II-82 е хронично.
Огледани са първите 7,5 км от 40-километровия извънградски сектор Панчарево – Самоков.

Една от първите констатации е обвързвана с няколко сектора със завои с построен нищожен вираж.

В допълнение съществува и лимитирана видимост от почти 50 м без хоризонтална маркировка. При такава обстановка водачите имат наклонност да нареждат МПС в средата на платното за придвижване. Това покачва риска от челни произшествия, с цел да бъдат избегнати водачите нормално подхващат внезапни маневри.

Експертите прецизират, че постоянно при злополука в такава обстановка като съществена причина се показва " несъобразената скорост ".

В реалност резултатът – пътно транспортното произшествие е в резултат на неприятно построена, неподдържана и подвеждаща пътна среда, написа в отчета.
При огледа са открити голям брой сектори с деформации в платното за придвижване.

Тези недостатъци имат капацитет да доведат до:

загуба на надзор на МПС при маневриране от водачите за отбягване на трудността

задържане на вода и аквапланинг макар следените относително ниски скорости на трафикопотока

задържане на вода и вледеняване върху платното за придвижване при зимни условия ще докара до нежелателно продължен спирачен път (от позиция на ръководство на актива), само че и като неприятна изненада за млад или непознаващ пътя лидер.

В сектора е открито, че огромен брой знаци са с остарели светлоотразителни детайли, допълват от Bulgaria ON AIR.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР