След теча на информация за 5 милиона българи при хакерската

...
След теча на информация за 5 милиона българи при хакерската
Коментари Харесай

Ето за какви злоупотреби могат да бъдат използвани изтеклите лични данни

След теча на информация за 5 милиона българи при хакерската офанзива в Национална агенция за приходите, от Асоциацията за отбрана на персоналните данни предизвестяват защо съответно да внимаваме, оповестява bTV.

Ето за какви злоупотреби могат да бъдат употребявани персоналните ни данни:

Информацията за месечното заплащане на всеки може да се употребява за изнудване.

Данните ни могат да заинтригуват и телефонните измамници.

Има риск и от по този начин наречените "фишинг измами " посредством изпращането на подправени имейли, че изискуем пари, сякаш от името точно на Националната организация за приходите или разнообразни кредитни институции. Бихме им повярвали, в случай че в тях има наши персонални данни.

Информация за заплатите, които получаваме пък, може да се употребява от компаниите за нелоялна конкуренция.

Какво е решението?

Една от милионите с изтекли персонални данни – това схваща за себе си артистътхореограф Маргарита Будинова. В мрежата са ЕГН-то и данъчните й заявления.

„ Докато си на някоя лодка, може някой да си купува на твое име друга лодка. Наистина е ужасяващо. Може би би трябвало Национална агенция за приходите да се свърже с банките и да ни защитят под някаква форма”, съобщи Маргарита Будинова.

Маргарита обмисля да търси правата си в съда. Нашето и европейското законодателство са безапелационни – всеки обиден може да заведе иск. „ Всички вреди подлежат на обезщетение, като това включва и нематериалните – болки, премеждия, нарушена известност. Едно от нещата, които най-вече тревожат жителите, е да не би от тяхно име да бъдат сключвани заеми, да се ипотекират имущества, да има имотни злоупотреби или да се източват сметки”, сподели Валентин Савов.

За бързи ограничения на страната приканват от Асоциацията за отбрана на персоналните данни. „ Вие, в случай че сте счетоводител в една компания и вашият шеф разбере, че вие залагате, нали се сещате, че има риск да загубите работата си. В тези масиви от данни има и информация за нашите деца”, разяснява Юлия Пригонча.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР