След т. нар. консултации при президента, остана лошото усещане, че

...
След т. нар. консултации при президента, остана лошото усещане, че
Коментари Харесай

Даниел Стефанов: Всички имат интерес от честни избори

След така наречен съвещания при президента, остана неприятното чувство, че в България още веднъж се играе дребна политическа игра, в която значимите неща се не помнят. Още през декември беше ясно, че президентът преждевременно разгласи 28 март за дата за изборите. Вместо да организира консултациите си тогава и на тази база да насрочи вота, евентуално воден от желанието си да обезпечи бързи избори на опозицията, той сгреши. Сега се пробва да събере причини да реалокира датата на изборите, тъй като има вяра, че избори през април или май ще са по-удобни. От другата страна, видяхме медицински специалисти и министъра на опазването на здравето в доста нетипична и неуместна роля. Те явно желаеха да защитят датата 28 март за производство на изборите, без да имат нито един медицински мотив за това.
Изборите са най-видимата част от политиката, само че те не би трябвало да стават част от политическата игра. Това е предписание, което множеството умни политици знаят, а другите го научават по сложния метод. Опиталите да си играят с изборни правила доста рядко печелят, само че за сметка на това изгубилите от това са доста и известни. Кадрите от Сената на Съединени американски щати би трябвало да подсещат за това българския политически хайлайф. Изборите са рисков огън, с който никой не би трябвало да си играе, тъй като той елементарно може да изгори тъканта на демокрацията. Нейното възобновяване не е елементарно и тъй като е построена главно от доверие, лишава доста време. Точно за това за всички политически играчи на идните избори, със или без напомнянето от Капитолия, би трябвало да е пределно ясно: вие всички имате интерес от почтени избори.

Провал на вота ще е край за ГЕРБ
Това преди всичко важи за ГЕРБ, които най-малко номинално, за първи път непосредствено ще провеждат администрирането на изборите. В тази си роля те са под голямото съмнение, че желаят да ги провалят. За тях би трябвало да е ясно, че неуспехът на вота - неговото анулиране или слагането му под подозрение от интернационалните наблюдаващи, ще бъде евентуално съдбовно за партията. При сходно развиване, с изключение на петното за страната, най-малкото, което ще се случи, е загуба на всякаква европейска идентификация за ГЕРБ. Свободните и почтени избори са основа на политиката в Европа, изискване някой изобщо да беседва с теб. При неуспех на изборите, ГЕРБ няма да се подреди до Орбан, а по-скоро да Мадуро.
Това по никакъв метод не би трябвало да радва опозицията, тъй като тя също има своята роля. Колкото и примамливо да наподобява, един неуспех на изборите няма да донесе позитиви на никого. Демократична България и Отровното трио-Мая Манолова към този момент направиха поръчки да “охраняват” вота. Тук има една огромна заплаха и тя е дребните неточности в секционните комисии да бъдат показани като огромен систематичен проблем, който трансформира изхода от надпреварата, а това е дълбока илюзия. И двете обединения би трябвало да схванат, че разклащането на доверието в механизма на изборите и на доверието в изборния резултат води до единствено едно нещо, от което те могат единствено да изгубят – ниска изборна интензивност. Ако Мая Манолова, Христо Иванов и Отровното трио желаят да изкарат на вота единствено твърдите ядра на партиите, могат умерено да не престават да приказват за изопачен избирателен развой. Тук рискът за Мая Манолова е още по-голям, тъй като актуалният избирателен кодекс, с всичките му проблеми и най-много прекъснатата професионализация и рационализация на изборния развой, се дължи на нея.
Вероятно най-изкушен да потвърди нечестността на изборите е Слави Трифонов. За него важат всички към този момент упоменати неща и още няколко. Хората в “Има такава държава” би трябвало да са наясно, че те имат политически късмет да се качат на една вълна от съмнение в политическата система, която минава през известно време. Само преди шест месеца, при започване на рецесията, напълно не беше толкоз ясно, че те биха пожънали подобен електорален триумф, както наподобява през днешния ден. Ако някой от тях си показва, че скандални избори, с анулиране резултати и възможното им повторение, ще работи за тях, могат и да се лъжат. За момента те наподобяват като най-автентичния антисистемен състезател, само че при едни по-бурни политически времена, това може да се промени и да се появи надалеч по-гласовит или краен от тях състезател, който да се качи на протестната вълна. Ако пък счита да се откри в политическата и партийната система, Слави Трифонов би трябвало да знае, че той няма да бъде оценен с рейтинга от малкия екран, а с доверието, което жителите към този момент имат в институциите, които той съставлява. Една от тях е изборите.
Българска социалистическа партия имат история със заиграването с изборните правила, откакто през 2009 година в последния миг трансформираха закона и вкараха 31 мажоритарни региона, от които не съумяха да завоюват нито един. Именно тези директни мандати приближиха ГЕРБ до цялостно болшинство и еднопартиен кабинет в 41-ото Народно събрание. Това би трябвало да е урок за партията, че тяснопартийната приложимост на разпоредбите за избори нормално се връща като бумеранг.

Случилото се в Сената би трябвало да е алена лампа за Радев
За Румен Радев случилото се в Сената на Съединени американски щати би трябвало да е сериозна алена лампа. Нагнетяването на напрежение, прекосяването на някои червени линии в опълчването сред институциите е рисково. Всеки политик би трябвало да си дава ясно сметка, че всяка негова дума резонира по друг метод в главите на разнообразни хора в обществото – някои умерени, други крайни. Това, дружно с непрекъснатото повторение на мантрата за “опорочените избори”, може да избухне в лицето на всички политици. Ако жителите не имат вяра, че изборите за депутати са почтени, за какво би трябвало да имат вяра, че изборите за президент няколко месеца по-късно ще са по-честни и да вземат участие в тях? Още повече че ниската изборна интензивност рефлектира доста по-директно, когато става въпрос за мажоритарен избор. А обстановката с неразбираемата дата за парламентарните избори в действителност усили отговорността на президента. Дали изборите ще са през март, април или май, има огромно значение за тяхното администриране заради пандемията. В този смисъл, Радев е към този момент солидарно виновен за организирането на изборите с ЦИК и държавното управление. Един неуспех може напълно елементарно да се припише на неприятно подбраната от президента дата за вота.

Изборите са денят в който жителите имат власт
На последно място, само че не и по значение, сме ние, жителите, бъдещи гласоподаватели. 30 години след измененията наподобява, че ние още не сме разбрали, че изборният ден не е денят на ЦИК, нито на държавното управление, или на прекупвача на гласове. Като се има поради положението на медиите, правосъдната власт и всевъзможни други системи за надзор на ръководството, това е денят, в който ние имаме за малко най-голямата власт. Затова ние също имаме интерес освен от естествен развой на избори, само че и от вярата, че това, за което сме дали своят вот, излиза в публично оповестения резултат.

Даниел Стефанов
Авторът е избирателен специалист, политолог по обучение. Преминал е образования за избирателен наблюдаващ към Европейската комисия и Организация на обединените нации. Наблюдавал е избори в Африка, Азия, Балканите и Русия. Работил е за задачи на Организацията за сигурност и съдействие в Европа и Европейска комисия. Преподавател по Избори и изборни системи в Нов български университет. Автор на англоезичния подкаст за избори “Votes&Ballots”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР