След стартиране на учебната година заболевамеостта сред учениците се е

...
След стартиране на учебната година заболевамеостта сред учениците се е
Коментари Харесай

Няма да върнем децата в клас, докато не им осигурим безопасност!


" След пускане на образователната година заболевамеостта измежду учениците се е нараснала два пъти. През последната седмица имаме до 500 деца дневно, които се разболяват от COVID-19. Това основава риск от хоспитализация и от по-тежки случаи. От две седмици вървим към сериозна обстановка, която изисква прекосяване към онлайн образование. Заболеваемостта потегли внезапно нагоре и МОН трябваше да реагира доста бързо ". 

Това сподели пред БНР министърът на образованието проф. Николай Денков. 

Той уточни, че 36% от учителите са имунизирани, а към 20% към този момент са преболедували. 

" Докато не осигурим сигурност в учебните заведения, няма по какъв начин да върнем децата в клас. Част от учителите не престават да не схващат, че зелен документ не значи безусловно имунизиран. Сертификатът включва също или да си преболедувал, или постоянно да си правиш тест. Част от казуса, който би трябвало да решим, е, че няма по какъв начин да продължаваме по същия метод без тестване на децата, без филтър на входа на учебното заведение. Или ние сътворяваме филтър, при който учебното заведение е безвредно място, или децата ще бъдат онлайн, до момента в който не спадне общата заболеваемост ". 

Министър Денков добави, че зеленият документ е по-щадяща мярка и е въведен по образеца на страни в Европа, в които при високи равнища на имунизация всичко като ограничаване отпада. 

" Свободата идва с имунизирането, а не с това да си вършим каквото си желаеме и да чакаме пандемията да ни подмине. Е, няма да ни подмине... Обществото би трябвало да осъзнае, че се намираме в рецесия, провокирана от епидемията. Тази рецесия изисква непопулярни ограничения. Правителството се пробва да дефинира допустимите за обществото непопулярни ограничения. Единствената непопулярна мярка, която към момента ни защищава от цялостен локдаун, който също е вероятен, това е зеленият документ ", изясни Денков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР