След стартиране на учебната година заболеваемостта сред учениците се е ...

След стартиране на учебната година заболеваемостта сред учениците се е

Проф. Николай Денков: През последната седмица има до 500 деца с Covid на ден

" След пускане на учебната година заболеваемостта измежду учениците се е увеличила два пъти. През финалната седмица имаме до 500 деца дневно, които се разболяват от Covid-19. Това основава риск от хоспитализация и от по-тежки случаи... От две седмици вървим към сериозна позиция, която изисква прекосяване към дистанционно образование. Заболеваемостта потегли внезапно по-горе и МОН трябваше да реагира доста бързо ". Това заяви пред БНР в неделя министърът на образованието проф. Николай Денков.

Той уточни, че 36% от учителите са имунизирани, а към 20% към този момент са преболедували.

" Докато не осигурим сигурност в учебните заведения, няма по какъв начин да върнем децата в клас... Част от учителите не престават да не схващат, че зелен документ не значи безусловно имунизиран. Сертификатът включва също или да си преболедувал, или постоянно да си правиш тест... Част от казуса, който би трябвало да решим, е, че няма по какъв начин да продължаваме по същия метод без тестване на децата, без филтър на входа на учебното заведение. Или ние сътворяваме филтър, при който учебното заведение е безопасно място, или децата ще бъдат дистанционно, до момента в който не спадне общата заболеваемост ", съобщи министърът.

Той добави, че зеленият документ е по-щадяща мярка и е въведен по образеца на страни в Европа, в които при високи равнища на имунизация всичко като ограничаване отпада.

" Свободата идва с ваксинирането, а не с това да си вършим каквото си желаеме и да чакаме пандемията да ни подмине. Е, няма да ни подмине... Обществото би трябвало да осъзнае, че се намираме в рецесия, провокирана от епидемията. Тази рецесия изисква непопулярни ограничения. Правителството се пробва да дефинира допустимите за обществото непопулярни ограничения. Единствената непопулярна мярка, която към момента ни защищава от цялостен локдаун, който също е реализуем, това е зеленият документ ", сподели Денков.

Източник: mediapool.bg