След старта на електронните направления лекари споделят, че новата системата

...
След старта на електронните направления лекари споделят, че новата системата
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: Нормално е да има проблеми при резки промени в системата

След старта на електронните посоки лекари споделят, че новата системата вместо да улесни, усложнява и забавя процеса. А неточност в една от стратегиите препращаше всички пациенти на гинеколог, без значение какво ги боли.

„ Никога не сме се заблуждавали, че когато има такава внезапна смяна – обменяне на съвсем всички документи по електронен път, няма да има проблеми. Има много неща, които компаниите снабдители на медицински програмен продукт би трябвало да дозавършат. Някои от компаниите са съумели да се оправят доста добре. Проблемите последователно се отстраняват и се надявам те да бъдат все по-малко “, сподели зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов пред Нова телевизия.

По думите му казусът е бил с една единствена компания, която обаче владее 60% от пазара и цели региони са останали без достъп до НЗИС, надлежно трудът на лекарите е останал нерегистриран. „ БЛС е покрит от сигнали на колеги”, сподели доктор Брънзалов, само че разясни, че съгласно него изгодите от електронното опазване на здравето занапред ще се усещат.

По думите му на този стадий надали пациентите ще схванат какво се цели с електронното опазване на здравето, тъй като не е напълно приключено.

„ Трябва да се включи системата на лечебните заведения, с цел да може здравното досие да бъде изцяло окомплектовано. При това състояние, откакто би трябвало да отидете да ви прегледа доктор, той ще може да влезе в електронното ви досие, в случай че му дадете позволение, и да види всичко за вашето лекуване досега. Обменът на електронни документи би трябвало да стигне друго равнище, с цел да го разбере и пациентът”, сподели доктор Брънзалов.

Припомняме, че през вчерашния ден пред парламентарната здравна комисия сподели, че казусът към този момент е отхвърлен и системата работи.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР