След старта на данъчната кампания, за втора поредна година хората,

...
След старта на данъчната кампания, за втора поредна година хората,
Коментари Харесай

Данъчни облекчения за хората, ремонтирали домовете си

След старта на данъчната акция, за втора поредна година хората, които са ремонтирали дома си, ще могат да употребяват данъчна отстъпка. За да се случи това, те би трябвало да подадат декларация пред Национална агенция за приходите.

Станислава Николова и брачният партньор ѝ към този момент две години ремонтират жилището си. Използвали са услугите на майстори, като досега сметките демонстрират, че са платили към 10 000 лв. за труда им. Двамата обаче не знаят, че може да получат данъчни облекчения, свързани с ремонтите.

Станислава Николова: " Не съм изцяло осведомена какви документи би трябвало да имам, само че опцията, която се дава, е много добра ".

За да може Станислава да кандидатства за данъчни облекчения за ремонт на дома е належащо да дава отговор на няколко критерия.

Илияна Чипилска, шеф в Национална агенция за приходите: " За разход за ремонт можете да ползвате облекчения до 2000 лв.. А с цел да отговаряте на изискванията за прилагане на това облекчение би трябвало да сте съсобственик или притежател на парцела и да предоставите документ, от който е видно че сте платили на физическо или юридическо лице и съответният документ за осъществено заплащане.

Данните на Национална агенция за приходите демонстрират че през предходната година, по-малко от 1000 души в страната са се възползвали от това данъчно облекчение. Успели са да си върнат приблизително към 136 лв. от налога, който е трябвало да платят върху приходите, получени през 2021 година. Вероятната причина за дребния брой на хората, възползвали се от облекчението, е условието данъкоплатецът да потвърди разноските си за платения на майстора труд пред Национална агенция за приходите с документ.

Станислава Николова: " Аз нямам такива касови бележки. Майсторите, които работят всеобщо на обектите, не са компании, които да се занимават единствено с това, а хората, които работят някъде другаде и за спомагателни доходи работят и като такива майстори ".

- Не единствено да си вземеш фактура, даже да кажеш кой занаятчия ти е правил ремонт. Това е проблем. И в този момент върша ремонт и в случай че кажа кои са ми правили ремонта в Национална агенция за приходите, по-късно няма да имам занаятчия. То и в този момент е мъчно да се намерят. Да си ги накарат да си създадат компании, да влязат в легален бизнес.

Данъчното облекчение важи за всевъзможен вид поправки – промяна на паркет, на мебели, ремонт на кухня, промяна на електрическа или ВИК-инсталация. Но става дума единствено за жилищни парцели, а не за офиси. Облекчението може да се употребява единствено за парцел в България.

Репортери: Ст. Христова, Цв. Катанска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР