След срутването на моста в американския град Балтимор се появиха

...
След срутването на моста в американския град Балтимор се появиха
Коментари Харесай

Автомобили, въглища и природен газ: Как ще повлияе срутването на моста в Балтимор на доставките по света?

След сриването на моста в американския град Балтимор се появиха опасения от спирания по международните вериги за доставки, съобщи Би Би Си.

Ключовият мост в Съединени американски щати се срути след удар от товарния транспортен съд „ Дали “, повличайки в реката няколко автомобила. Инцидентът е от вторник сутринта, а спасителите търсят минимум седем души във водата.

Фокусът в този момент се насочва към следствието на причината за случая. Екип от специалисти по транспортна сигурност се пробва да се качи на борда на потърпевшия транспортен съд и да възвърне записващото устройство за данни, с цел да наблюдава историята в елементи.

След бърза организация е стартирана масирана избавителна интервенция

Морският трафик през пристанището, който през предходната година е възлизал на повече от 47 млн. тона задгранични товари, е прекратен все още. Пред Би Би Си Марко Форджоне, общоприет шеф на Института за експорт и интернационална търговия, съобщи, че прекъсването ще има „ забележителен резултат върху световните вериги за доставки “.

Снимка: EPA

„ Над 750 000 автомобила и транспортни средства са минали през Балтимор през предходната година. Това са огромни американски марки, както и марки от Обединеното кралство и Европейски Съюз, от General Motors и Ford до Jaguar Land Rover, Nissan, Fiat и Audi “, споделя той.

Това е най-натовареното пристанище в Съединени американски щати за експорт на коли и деветото по натовареност в света.

Форджоне изяснява и че Балтимор е един от огромните експортьори на полутечен природен газ и предизвестява по какъв начин това ще се отрази на Англия и Европейски Съюз.

Той акцентира смисъла и интереса за присъединение към съглашението за транспорт на Зелена сила

„ Около половин милион тона полутечен природен газ напущат Балтимор месечно, тъй че последствията от случилото се са обилни и ще се проявят преди да успеем да възстановим работата на Балтимор “, споделя той.

Освен морския трафик, пристанището на Балтимор е директно отговорно за към 15 000 работни места и подкрепя още близо 140 000.

Редица железопътни и въглищни компании също предизвестяват своите клиенти за спиране на износа на въглища.

Транспортният министър на Съединени американски щати, Пийт Бутигиг, сподели по време на брифинг, че „ няма подозрение, че случаят ще има огромно и дълготрайно влияние върху веригите за доставки “.

„ Твърде рано е да дадем приблизителни стойности за това какво ще е належащо, с цел да се разчисти каналът и да се отвори още веднъж пристанището “, сподели още той.

Президентът Байдън съобщи пред кореспонденти, че американското държавно управление „ ще направи и невъзможното, с цел да отвори още веднъж пристанището и да възвърне моста допустимо най-скоро “, само че добави, че процесът ще отнеме известно време.

Точната причина за случая към момента не е открита. До момента се знае единствено, че корабът е имал проблеми с електрозахранването и е подал сигнал за злополучие секунди преди сблъсъка. Властите са затворили моста за придвижване на коли, когато са получили сигнала, само че няколко транспортни средства, които към този момент са били на моста, са паднали във водата при сриването.

Та са служащи, поправяли пътното платно

През по-голямата част от вторник продължиха огромните издирвателни и избавителни интервенции, като двама души бяха извадени от водата, единият от които е в тежко положение.

Шестимата души, които остават в неопределеност, са били част от строителна бригада, която през нощта е ремонтирала дупки на моста, оповестиха американските управляващи.

Морската и пристанищната администрация на Сингапур, под чийто байрак плава корабът, съобщи, че документите на „ Дали “ са били годни все още на случая. Те също по този начин споделят, че корабът е минал две обособени инспекции в непознати пристанища през юни и септември 2023 година

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР