След срещата стана ясно, че между партиите остават червените линии

...
След срещата стана ясно, че между партиите остават червените линии
Коментари Харесай

ГЕРБ и БСП на различни позиции за Украйна, но готови да работят заедно по социалната политика

След срещата стана ясно, че сред партиите остават алените линии по отношение на оръжието и войната в Украйна, само че има подготвеност обединенията да работят дружно по обществените политики.

" Имаше няколко въпроса. Първият е за поддръжка за Росен Желязков за ръководител на Народното събрание. Оставих този въпрос да се реши сред първите две политически сили, защото те сега водят диалози за някакъв чудноват хибрид от ротационен принцип и по този начин нататък. От нас за Росен Желязков няма да получи поддръжка и съм му го споделила ", разгласи пред публицисти Корнелия Нинова.

 

" Второ, по законодателна стратегия и начинания. Заявих какви са нашите цели - тези, които чухте през вчерашния ден от трибуната. Оставаме на радикално разнообразни позиции по един въпрос и това е Украйна " - " не " на оръжие, " не " на военна поддръжка, " не " на жива мощ в Украйна ". 

" Ние държим на обществена политика, която да бъде призната през бюджета; деликатен бюджет, който резервира финансовата непоклатимост на страната, само че и подобен, който не разрешава повишение на налози, заледяване или намаление на приходите на хората ", акцентира Нинова. 

В момента се образува работна група единствено сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, сподели водачът на Българска социалистическа партия на въпрос дали ще вземат участие в работните групи по законодателни цели. Ако ни поканят ще отидем, не сме го уточнявали това с Бойко Борисов, добави тя.

Попитана дали е склонна да предложи още веднъж Вежди Рашидов като най-възрастен за ръководител на Народното събрание, тя съобщи, че не са обсъждали този вид. " Първите две сили да се схванат, сега те водят договаряния за ръководител ", добави Нинова. 

Бойко Борисов пък ѝ благодари, че е приела поканата. " Тя ми сподели, че ние с Политическа партия сме самодостатъчни, тъй че няма по какъв начин да ни поддържа за ръководител на Народното събрание ", заключи след срещата с Българска социалистическа партия водачът на ГЕРБ.

" Поех ангажимент да се срещна с водачите на партии, тъй като изключително по правосъдната промяна, в случай че ни потрябва конституционно болшинство, е хубаво да имаме поддръжката и на други партии. Колегите знаят, че нашето откровено предпочитание е да създадем държавно управление с втората партия и ще поставим всички старания да го създадем. Дори да се направи такова държавно управление, Народното събрание би трябвало да има тематични, градивни болшинства и да успокоим страната. Затова и върша срещите, с цел да знаят от първо лице какво желаеме, какво мислим и какво може да се случи ", изясни Борисов пред публицисти.

Лидерът на ГЕРБ заключи обсъжданите тематики: " Говорим за смяна в конституцията, по правосъдната промяна, по бюджет, по финанси - това са тематиките. И през днешния ден в комисиите с " Промяната " ще обсъждаме ". 

На журналистически въпрос дали почерпя надзор над основния прокурор, Борисов удостовери: " Контрол над основния прокурор сте ме чули от първия ден да го приказвам и да споделям, че ще го поддържа ". 

Борисов се срещна и с управлението на Движение за права и свободи, а по-късно през днешния ден ще приказва с представители на Има Такъв Народ, във вторник - с " Възраждане ". 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР