След срещата на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и посланика

...
След срещата на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и посланика
Коментари Харесай

Сарафов с изказване след важна среща

След срещата на и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов и посланика на Съединени американски щати Н.Пр. Кенет Мертен от пресцентъра на прокуратурата разпространиха публично взаимно изказване. Пбликуваме цялостния текст на документа:

Днес, 26 юни 2024 година, в Съдебната палата в гр. София и.ф. основен прокурор на Република България Борислав Сарафов и посланикът на Съединените американски щати в България Н.Пр. Кенет Мертен направиха изказване
по отношение на провеждането на взаимно следствие против престъпната активност на немската гражданка от български генезис Ружа Игнатова и ръководената от нея финансова пирамида „ OneCoin ”.

И.ф. основен прокурор Борислав Сарафов акцентира нуждата от съдействие на правоохранителните управляващи на обособените страни в противодействието на закононарушения, които „ акумулират обилни по своите мащаби финансови и материални активи, добити по незаконен метод “.

Сарафов акцентира, че е привилегия и голяма отговорност като началник на българската прокуратура да е заслужен сътрудник на Федералното бюро за следствие (ФБР) – „ несъмнено, най-хубавата и най- мощна проверяваща работа в света “.

„ Ние сме сътрудници в общата борба против престъпността и беззаконието. Тази борба е тежка и изисква непрестанни взаимни старания и безрезервност, с цел да отговорим на упованията на обществото за правдивост “, сподели Борислав Сарафов.

Той заяви, че следва наред с делото, което се води в Съединени американски щати против Ружа Игнатова, да ѝ бъде повдигнато задочно обвиняване и у нас, което ще разреши пускане на процедура по конфискация на нелегално добитото от нея имущество.

Борислав Сарафов уточни, че при визитата му преди месец в централата на ФБР във Вашингтон взаимното следствие на американските и българските управляващи против Игнатова е било единствено едно от разискваните престъпни азследвания, в които са забъркани български жители, по които прокуратурата работи взаимно с сътрудниците от ФБР.

В изказването си и.ф. основен прокурор изрази признателност към Посолството на Съединени американски щати в България и ФБР, които оказват поддръжка на страната ни в реформирането, образованието и надграждането на професионалния потенциал на следствените служби у нас.

Борислав Сарафов изрази упования, споделени и при визитата му в Съединени американски щати, че в къси периоди България ще получи спомагателна поддръжка в следствията против киберпрестъпленията, изразяващи се в увеличение на задачата на Съединени американски щати у нас с федерален сътрудник, с който българските институции да работят взаимно в областта на киберпрестъпленията и събирането на електронни доказателства.

От своя страна посланикът на Съединени американски щати в България Н.Пр. Кенет Мертен разгласи, че през днешния ден държавното управление на Съединени американски щати афишира премия в размер до 5 млн. щатски $ за информация, водеща до задържането и/или осъждането на Ружа Игнатова, която е разследвана за една от най-мащабните схеми за измами в историята за над 4 милиарда щатски $.

„ Съединени американски щати високо ценят партньорството ни с Главната прокуратура на България и с правоприлагащите органи и службите за сигурност на България, с които дружно поставяме старания, с цел да надигнем госпожа Игнатова и други нарушители пред правораздаването “, сподели в своето изказване посланикът на Съединени американски щати в България Н.Пр. Кенет Мертен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР