След срещата на БРИКС в Йоханесбург разбираме, че става дума

...
След срещата на БРИКС в Йоханесбург разбираме, че става дума
Коментари Харесай

Нина Дюлгерова: Как БРИКС се превръща в алтернатива на Запада

След срещата на БРИКС в Йоханесбург разбираме, че става дума освен за стопански процеси, а и за политически упоритости.

Това съобщи през днешния ден на конференция в Българска телеграфна агенция проф. д.н. Нина Дюлгерова.

Според нея интернационалната организация, която сплотява Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, ще потвърди своята засилваща се световна роля в стопански и политически проект.

„ Следващите месеци ще бъдат доста интензивни и ще бъдем очевидци на това по какъв начин се трансформира светът, а светът ще бъде забавен “, сподели проф. Дюлгерова на конференцията, озаглавена „ Космосът и светът след БРИКС “.

Светът след проведената предходната седмица среща на БРИКС в Йоханесбург бе тематика, по която приказва и дългогодишният интернационален анализатор Мирослав Попов.

Въпросът за отношението на западния свят към случилото се в Йоханесбург е основен и може да се каже, че Западът не разбра какво се случи там, сподели Попов.

По думите му блокът може да даде отговори на въпросите, които Западът дълго време е пренебрегнал, пренебрегвал и не е съумял да реши, като да вземем за пример световната беднотия.

БРИКС „ е различна световна организация “, съобщи той. Според Мирослав Попов в бъдеще БРИКС ще се разраства от ден на ден и ще играе водеща роля в политическото развиване на света.

„ Космосът ще стартира да играе основна роля в развиването на интернационалните връзки и геополитическата обстановка “, съобщи на конференцията доктор Борис Манов.

Членката на БРИКС Индия стана на 23 август четвъртата страна в света след Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Китай, съумяла за реализира меко кацане на уред на Луната, както и първата, направила меко кацане на лунния Южен полюс. Спускаемият модул придвижи дребен луноход, наименуван Прагиян ( " знание ", " мъдрост " ), чиято задача би трябвало да продължи минимум един лунен ден (14 земни дни).

Манов изясни, че китайските компании в региона работят по произвеждане на ракети, които да са съперници на тези на Джеф Безос и Илон Мъск. Той направи разбор на всяка от страните в съюза във връзка с активността им в Космоса, както и техните вероятности за бъдещо развиване, само че означи, че за момента Съединени американски щати остават хегемон в региона, макар че може да има „ конфликти за превъзходство “.

БРИКС все по-твърдо и настоятелно декларира, че желае да се трансформира в съюз противотежест на Г-7. След като повече от 12 години блокът не се разшири с нови държави-членки, предходната седмица на историческата среща на БРИКС в Йоханесбург бяха поканени шест нови страни, които да се причислят. Организацията предложения за нови членове на блока още шест страни - Аржентина, Египет, Иран, Етиопия, Саудитска Арабия и ОАЕ. Държавите-членки дадоха задача на своите министерства на финансите и централни банки да прегледат опцията за стартиране на принадлежности и платформи за разплащане, учредени на националните им валути.

Според индийския министър председател Нарендра Моди „ присъединението на нови членове ще укрепи в допълнение БРИКС и ще даде на блока нов подтик “. Новите страни ще усилят каузи на блока в международния Брутният вътрешен продукт от 32% на 37% и този дял може занапред да се усилва, защото повече от 40 страни са показали интерес да се причислят към БРИКС, а измежду тях са и 22 страни, които са подали публични молби за приемане. Китайският президент Си Дзинпин приветства " историческо разширение " и предсказа " ярко бъдеще за БРИКС ".

Макар БРИКС да има дял от 1/3 от международния Брутният вътрешен продукт, специалисти означават, че актуалните държави-членки имат разнообразни, от време на време противоречащи си ползи, а някои от новоприетите страни, по-специално Саудитска Арабия и Иран, до неотдавна имаха напрегнати връзки, което не основава особени вероятности за взаимни дейности.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР