След среща в парламента между Йордан Цонев от ДПС и

...
След среща в парламента между Йордан Цонев от ДПС и
Коментари Харесай

ДПС дават подкрепа на Асен Василев за бюджета и данъчните закони

След среща в Народното събрание сред Йордан Цонев от Движение за права и свободи и финансовия министър и съпредседател на " Промяната " има реализирано съгласие - Движението ще поддържа бюджета и данъчните закони, само че към момента неразбираемо по какъв начин и под каква форма те ще бъдат видоизменени.

Това оповестиха на взаимен брифинг в коридорите на Партийния дом Цонев и Василев.

" Разбрахме се новата стратегия за бюджета да стартира с приемането на към този момент признатите от комисия данъчни закони на следващия ден в зала, след което, идната седмица, да се одобри огромният бюджет, оставащите данъчни закони и дребните бюджети (на НЗОК и ДОО), с цел да можем да приемем огромния бюджет, с цел да стартира обикновено страната с бюджет (новата 2024 година) ", съобщи Асен Василев.

Попитан дали и ГЕРБ стоят зад постигнатото съгласие, Василев, въпреки и непряко и неспоменавайки името на партията на Борисов, удостовери.

" Въпросът е обяснен, че бюджетната процедура ще върви, защото е извънредно значимо да се одобри бюджета на страната и няма по какъв начин той да стане пленник на който и да е началник на която и да е болница ", разяснява той. Припомняме, че по-рано от ГЕРБ се заканиха да не одобряват което и да е предложение на Министерски съвет, до момента в който не се реши проблема с уволнението на шефа на " Пирогов ".

Какво ще стане, в случай че не одобри бюджета - това автоматизирано значи, че политиката, препоръчана от министъра на финансите не се приема. " Тоест аз ще си подам оставката. Правилният метод за всеки един министър е да има цялостна автономия. (...) Но в случай че не успее да убеди партиите и премиера, би трябвало да си подаде оставката, а не да блокира страната. "

Василев отхвърли и думите на Борисов от по-рано през днешния ден, че във вчерашния ден му звъннал и декларирал, че уволнението на шефа на " Пирогов " е нелепост. А в противен случай - споделил на Борисов, че всеки един министър има право на независими решения, а бюджетът на страната не би трябвало да става пленник на който и да е началник на болница.

" И също по този начин моето персонално мнение - че в случай че някой министър не може да си обезпечи поддръжка за решенията, най-правилното за този министър е да си подаде оставката. Не е моя работа да му я желая (оставката на здравния министър Христо Хинков) ", преразказа разговора си с водача на ГЕРБ Борисов.

Финансовото острие на Движение за права и свободи Йордан Цонев разяснява също проблема, перефразирайки на собствен ред Асен Василев. " Асен Василев ви го сподели доста ясно - че в случай че един министър не събира поддръжка за политиките си, би трябвало да подаде оставка. Това дава отговор на всички въпроси. "

А по тематиката с бюджета - не било говорено " нищо съответно по бюджета и налозите ". " Защото към този момент сме го дискутирали в елементи, дискутирахме единствено графика и стартирането на процедурата ", сподели още Цонев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР