След среща в Министерския съвет тази сутрин лидерът на НФСБ

...
След среща в Министерския съвет тази сутрин лидерът на НФСБ
Коментари Харесай

Националната лотария си отива


След среща в Министерския съвет тази заран водачът на НФСБ Валери Симеонов разгласи, че министър председателят Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на спорта Красен Кралев поддържат предлагането му лотарийните игри да могат да се правят единствено от държавния тотализатор, а не и от частни компании, както е сега.

Промените в Закона за хазарта бяха импортирани в Народното събрание нощес и на процедура плануват национализация на частния бизнес и прекосяването на тази активност единствено към страната.
"Първо разисках с министъра на финансите и министъра на спорта и получих поддръжка от тях. И изненадващо получих поддръжка от премиера ", разгласи Симеонов в Народното събрание. На въпрос за какво дефинира поддръжката на Борисов като изненадваща водачът на НФСБ сподели: "Е, почтено казано, не чаках такава безапелационна поддръжка ". Попитан дали четиримата са имали среща за законопроекта през днешния ден, той разясни: "Да, по тази причина закъснях за Народното събрание. Имах среща в Министерския съвет с тях ". След което сподели, че разчита и на поддръжката на Българска социалистическа партия за приемане на законопроекта, тъй като преди време Корнелия Нинова дала обещание такава.
Валери Симеонов показа в резюме предложенията си пред медиите в Народното събрание. Той разгласи, че желае държавен монопол над лотарийните игри, какъвто има в Европейския съюз, и добави, че в законопроекта са планувани периоди за преустановяване на лицензите на частните компании.
В момента лицензи за
лотария имат частните сдружения "Национална лотария " и "Лотария България ", в които мажоритарен дял има предприемачът Васил Божков. Прекратяването на активността им ще засегне неговите ползи в този сегмент от хазартния бизнес.

Талоните - единствено в лицензирани обекти

Валери Симеонов сподели още, че предлага продажбата на лотарийни талони да се прави единствено в лицензирани обекти, а не и в бензиностанции и супермаркети, както е в този момент, и такива да няма в радиус от 300 метра от учебни заведения.
Не е известно дали и какъв брой лицензирани обекта като пунктове има веригата "Лафка ", в която има специфични места и реклама за продажбата на лотарийни билети. "Национална
лотария " е един от огромните сътрудници на веригата, обвързвана с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.
За срещата и поддръжката удостовери по-късно и министърът на финансите Владислав Горанов, който разгласи, че по този начин ще бъдат увеличени в пъти средствата за спорт, които идват като прехвърляния от държавния тотализатор, тъй като ще се усили активността му.
На въпрос не е ли това национализация на частен бизнес Горанов сподели, че не може да се приказва за национализация, защото не се лишават активи, а става въпрос за монополизация. Попитан за какво измененията се прокарват след клюки за
хазартни войни, той разгласи, че те ще важат за всички хазартни оператори.
Закриват Комисията по
хазарта

В отговор на въпроси Владислав Горанов сподели, че до месец ще предложи Държавната комисията по
хазарта да бъде превърната в едноличен орган, с цел да е по-ясна отговорността. Мотивът да се внася предлагането в този момент бил, че комисията е вземала спорни решения през годините.
Едноличният орган, който по думите му може да бъде началник на държавна организация, ще се назначава или от държавното управление, или от министъра на финансите. По думите му няма спънка сегашният началник на комисията Александър Георгиев да оглави едноличния орган.
В момента тече инспекция в комисията, която по думите на Горанов е поради сигнал, че "през годините по този начин е определила метода на образуване на игрите на един от операторите, че това води до икономисване на таксата по Закона за
хазарта "./Дневник

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР