След среща в Министерски съвет, зърнопроизводителите отменят обявените протести, предаде

...
След среща в Министерски съвет, зърнопроизводителите отменят обявените протести, предаде
Коментари Харесай

Зърнопроизводителите няма да протестират

След среща в Министерски съвет, зърнопроизводителите анулират оповестените митинги, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Днес представители на зърнопроизводителите организираха среща с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, на която страните са постигнали консенсус. Така оповестеният за 3 април митинг на зърнопроизводителите против проектозакона за горивата няма да се организира.

Костадин Костадинов от Национална асоциация на зърнопроизводителите уточни, че за момента казусът е решен. Той бе този, който разгласи след срещата, че анулират митинга, очакван за вторник.

Земеделският министър Румен Порожанов уточни, че през последните няколко дни имали доста интензивни диалози по законопроекта, обвързван с горивата в подтекста на третирането на земеделските производители в него. „ Това, което сътвори известно напрежение беше формулировката, че земеделският производител се третира като търговец, според закона, и в границите на това има много регулации, които той трябваше да извърши. Те нарушаваха съществуващия режим, който считаме, че работи доста добре, в това число и в контролната си част и несъмнено създаваха предпоставки за спомагателна административна и финансова тежест, която в доста случаи не е оправдана ”, изясни министърът.

Председателят на Комисия за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабандата Емил Димитров изясни, че следва правенето на отчет с всички реализирани договорености и баланс на ползите, който ще бъде импортиран на първо четене в пленарна зала.

„ Между първо и второ четене всички оферти, които финансовият министър и неговият екип, надлежно браншовите организации изготвят като подготвен текст, с цел да улесним процедурата, аз персонално ще ги внеса. След като ще създадем работни групи, на които законът да се придвижи и да бъде признат ”, изясни депутатът. По думите му, всички заявили, че нямат желание да търгуват и не желаят да бъдат третирани като търговци.

По молба на премиера Димитров поел ангажимент, предложенията на земеделците, и на земеделския министър да бъдат систематизирани и импортирани сред четенията. „ А пък министър председателят пое ангажимент политическото формирование, на което той е водач, да поддържа този законопроект и той да стане подготвен нормативен акт, който от Нова година да влезе в действие ”, сподели Емил Димитров. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР