След средата на месец март се забелязва раздвижване и активност

...
След средата на месец март се забелязва раздвижване и активност
Коментари Харесай

Наблюдава се леко покачване на лихвите по срочните депозити, отчитат експерти

След средата на месец март се вижда оживление и интензивност от страна на някои банки във връзка с предлаганите от тях депозити. Наблюдава се въпреки и едва повишаване на лихвите по срочните депозити, като още веднъж има банки, които оферират рента над 1 на 100, регистрира  финансовия портал MoitePari.bg.

Макар и преустановяването на предложение заради нулеви лихви, към момента има банки, които оферират депозити с лихви до 1,25 %.

В началото на 2021 година няколко огромни банки стопираха да оферират общоприети срочни депозити както за физически, по този начин и за юридически лица. Причината за това е, че компании и семейства акумулираха средства в банките по-бързо, в сравнение с се възползваха от заеми, показват, финансови специалисти. Въпреки, че през последните години огромна част от тези артикули постоянно бяха с лихви към нулата, жителите към момента не престават да ги избират най-много поради държавната гаранция - сигурност.

БНБ  към този момент заяви, че неправителственият бранш в края на февруари има на депозит в банките над 103 милиарда лв. като единствено парите на семействата са повече от 67 милиарда лв.. Същевременно в края на февруари заемите за неправителствения бранш са 72.275 милиарда лева, а заемите взети от семействата са 29,3 милиарда лв..

Макар и лихвите по депозити от дълго време да не са изключително атрактивни, към момента има банки, които се стараят да запазят същността на тези артикули. Те оферират релативно допустими лихви от днешна позиция и невисоки, условия за минимална сума за разкриване на депозита. Проучване на финансовия портал демонстрира, че при дълготрайните депозити при избрани банки с 3-годишен период, към момента имат стойности по лихвата, които варират сред 0,50  % и доближават до 1,25  %.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР