След сравнително успешен сезон през 2021 г. туроператорите и хотелиерите

...
След сравнително успешен сезон през 2021 г. туроператорите и хотелиерите
Коментари Харесай

Туризмът залага отново на румънците

След относително сполучлив сезон през 2021 година туроператорите и хотелиерите у нас се готвиха през тази година да осъществят пик в туризма и даже да надминат резултатите от 2019 година преди пандемията. С оглед на войната в Украйна обаче мнозина не смеят да вършат прогнози за бъдещия летен сезон. Засега бизнесът се насочва да избавя обстановката с българските и румънските туристи. Румъния е номер 1 дестинация за входящ туризъм у нас, сподели присъединяване на страната ни по време на интернационалното туристическо ревю в Букурещ. На него участваха главно туроператори и хотелиери от България и Румъния.

През 2021 година у нас са пристигнали над 821 000 румънски туристи, което е растеж от 31% по отношение на миналата година, демонстрират данните на Министерството на туризма. През 2019 година, преди пандемията, са пристигнали над 1.3 млн. румънци. В тази и по-висока цифра ще се целят туроператорите и хотелиерите.

Любомир Панковски, шеф на туроператора „ Аватар “, който участва на туристическото ревю в Букурещ, разяснява: „ Преди експлоадирането на войната ние имахме извънредно високи предстоящи за един сезон, който умерено можеше да бъде не по-лош от лято 2019 година Разбира се в този момент, поради политическата конюнктура, нещата са разнообразни. Но в случай че можем да съдим по настройката на сътрудниците ни от Румъния, упованията ни са положителни. “ Панковски се надява румънците още веднъж да изберат главно България като най-близка дестинация.

Търсенето на румънския пазар за почивки по нашето Черноморие е обичайно огромно. Засега идват резервации за Великден, само че за летния сезон стопираха, разгласи Валентин Грозев, маркетинг управител в туроператора „ Варна екскурзиант сървиз “. Според него всичко ще се случва в последния миг. По думите му българите през този сезон ще предпочетат да отидат в Гърция и Турция, където през последните 2 години мъчно се отиваше поради Ковид ограниченията.

Северното Черноморие е по-популярно измежду румънците. Въпреки това не може да се разчита единствено на тях за добър сезон. „ Ако съдим по записванията, ще имаме мощно лято. За в този момент към Албена има предстоящо висок интерес освен от българи и румънци, а и от германци, французи и скандинавци “, посочи Маргита Тодорова, шеф „ Експлоатация, маркетинг и продажби” в " Албена " АД.

Други туроператори считат, че ситуацията в района ще е мотив доста от западноевропейците да изберат по-далечни дестинации от военната интензивност край Черно море. Александрина Максимова, проджект управител в туроператора Luxury Discounts, споделя: „ Ситуацията с Украйна е много напрегната, което ни кара да мислим, че румънците ще пътуват най-вече в България, Гърция и Турция. Руснаци и украинци, явно няма да посрещаме. Предполагаме, че на Северното Черноморие ще има най-голяма претовареност от румънски туристи “.

Макар че война и туризъм са несъвместими термини, туроператорите се надяват да превъзмогнат и тази компликация. Те споделят, че сега тече дейна подготовка за идния сезон и се надяват лятото въпреки всичко да е сполучливо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР