След спирането на руските доставки на газ се задава значително

...
След спирането на руските доставки на газ се задава значително
Коментари Харесай

ОБЗОР: Скандал с търговски обекти в центъра на Пловдив, шоково поскъпване на газа от 1-ви май

След прекъсването на съветските доставки на газ се задава доста повишаване на природния газ. Това стана ясно след разискването в регулатора на новата цена от 1 май.

Първоначалните планове на „ Булгаргаз “ посочваха нарастване на синьото гориво с 5% от май.

След прекъсването на доставките от Русия обаче ще купуваме газ на пазарни цени, а не по дълготраен контракт. В момента борсовите цени са към 100 евро на мегаватчас, прецизираха от комисията. Прогнозата е синьото гориво у нас да скочи с до 35%.

Всичко по тематиката четете тук:

Американският президент Джо Байдън съобщи, че се работи над пренасочване на природен газ непосредствено към България и Полша в отговор на прекъсването на доставките от Русия.

По думите на Байдън двете страни са показали, че имат запаси от газ - Полша в по-голяма степен и България по-малка.

Междувременно съветската банка „ Газпромбанк “ е отказала да одобри заплащания в евро от Германия и Австрия за газови доставки през април и май, заяви „ Шпигел “. Става дума за заплащания на немската компания „ Gazprom Marketing & Trading “ – някогашна дъщерна компания на концерна, само че оперираща към този момент независимо. Министерството на стопанската система удостовери новината.

Текат дейности по срутване на два търговски обекта в центъра на Пловдив. Работници смъкват дограми и приготвят за побутване парцелите в имот с административен адрес на ул. " Антон Тайнер " 3. Според притежателите на парцелите - дейностите на служащите са изцяло противозаконни. От регион " Централен " обаче има издадена заповед за срутване, която е влезнала в действие, изясни кметът на регион " Централен " Георги Стаменов. Как се стигна до обстановката, четете тук:

При обиколката на борсата в Първенец вицепремиерът Корнелия Нинова удостовери, че Българска социалистическа партия ще напусне обединението, в случай че държавното управление позволи износа на военна помощ за Украйна. Лидерът на социалистите обаче не разяснява разновидността, какво би станало в случай че военната помощ се гласоподава от Народното събрание. Тя съобщи, че не чака предварителни избори и че обединението е постоянна.

Бойко Борисов е безапелационен, че кабинетът няма да падне.

" Корнелия няма да напусне, тъй като тя ще каже, че Народното събрание е решил да пратим военна помощ. Госпожата ще излезе с една остра декларация и с това ще се завърши ", направи прогноза Борисов.

Той разяснява и увеличената цена на газа: " Те крият каква е цената, само че скоро ще стане ясно. Този разкош със всекидневното къпане завършва. Проверих дали работи банята в Банкя ".

„ Корнелия Нинова споделя, че България би трябвало да възвърне договарянията с " Газпром " за връщане на доставките на газ, а Асен Василев твърди тъкмо противоположното. Аз не мога да схвана когато двама вицепремиери приказват радикално разнообразни неща, на кой би трябвало да допускам? Нищо не споделям, единствено съм комплициран. Мислех си, че те единствено не се почитат. А те се ненавиждат и ненавиждат “. Това съобщи по време на ексклузивен брифинг на ГЕРБ Бойко Борисов.

Кирил Петков е посещаване в Румъния през днешния ден. В рамките на визитата си в Букурещ министър председателят Петков се срещна с румънския министър-председател Николае Чука, като след диалога даде и изказвания за медиите. Двамата разискаха газовите доставки, откакто " Газпром " спря подаването на синьо гориво към България, както и партньорството мржду двете страни.

В резултат на ракетна офанзива в четвъртък вечерта против Шевченковския квартал на украинската столица Киев минимум 10 души са били ранени и приети в болница. По предварителни данни петима души са избавени. Това заяви Укринформ, като цитира администрацията в Киев.

Русия съобщи през днешния ден, че въоръжените ѝ сили са унищожили с високоточни далекобойни ракети индустриалните уреди на цех за галактически ракети в украинската столица Киев.

Първа община в Пловдивска област пребори COVID-19. За последните две седмици в Лъки няма нито един инфектиран. Кричим и Раковски също са напът да разгласят края на петата вълна.

Кредитният рейтинг на община Пловдив е постоянен (ВВВ). Това потвърдиха от Standard & Poor’s Global Ratings в формален отчет изпратен до община Пловдив. Рейтингът е нараснал от “BBB- “ (положителен) на “BBB” (стабилен). Анализаторите чакат финансовите индикатори на Пловдив да останат устойчиви с помощта на мощното икономическо възобновяване на България след COVID-пандемията. Стабилните бюджетни резултати, дружно с финансовите потоци от Европейски Съюз евентуално ще запазят дълговата тежест ниска, а равнищата на паричните средства високи. „ Поради това повишихме кредитния рейтинг на емитента на град Пловдив на „ ВВВ “ от „ ВВВ- “ и определихме постоянна вероятност “ се споделя в документа.

Клубът на Съюза на българските парашутисти бе публично открит в Пловдив. Събитието бе проведено от ​Националното управление на Съюза на българските парашутисти. На формалното разкриване участваха кметът на град Пловдив Здравко Димитров и Йордан Ставрев .

Ген. майор Явор Матеев и Зико прерязаха лентата и публично отвориха вратите на новия клуб.

14-етажна постройка ще изникне на мястото на обичана на деца и животни градинка в Кючик Париж. Строежът на огромния жилищен комплекс изкара на митинг пловдивчани, обезпокоени от концепцията бетон да завладява и дребното останали зелени площи в града под тепетата.

Десетки поданици се събраха тази заран пред районното кметство, където схванаха, че зад огражденията, затворили градинката, ще се строи комплекс в два бранша и под земята паркинг.

Една от компаниите, която ще взе участие във търга за седалките на стадион ”Христо Ботев” внесе в Общината своята оферта. Седалките са в жълто, черно и алено - с емблемата на Ботев Пловдив, като са съобразени с условията на Община Пловдив. Фирмата, произвела седалките е немска и в портфолиото и попадат и други игрища на европейски грандове, някои от които са – на испанския Атлетико Мадрид и на немския исполин Байерн Мюнхен.

Гигантски 4-годишен охлюв на име Сандокан пълзи в експозиционните зали на Природонаучния музей. Внушителният гостенин от Африка е част от изложбата „ Охлюварникь”, която гостува под тепетата от 29 април до 1 май. Показва 60 разнообразни типа, някои от които са тежки към 800 грама и дълги две педи, когато покажат тялото си от черупката.

Антоанета Кръстанова е краткотрайно изпълняващият длъжността шеф на Регионалното ръководство на образованието. От през днешния ден тя поеме управителния пост. Това потвърдиха от Министерството на образованието.

Янислав Герчев завоюва сребърен орден на европейското състезание по джудо в София.

На финала в категория до 60 кг в зала „ Арена Армеец “ българинът отстъпи на първенеца от предходната година Франсиско Гаригос от Испания.

Синът на кмета на Панагюрище Иван Белишки е бил въоръжен с револвер и нож по време на задържането си и е оказал опозиция. Дори е съумял да рани един от служителите на реда.

Мъж бе сниман по какъв начин краде кабели от строителен обект в Пловдив. Кражбата е на стойност от 3000 лв., а притежателят на парцела се свърза с TrafficNews , с цел да опише за наглата постъпка.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР