След спада, преживян заради пандемията от COVID-19, общият брой на

...
След спада, преживян заради пандемията от COVID-19, общият брой на
Коментари Харесай

„Управленска небрежност“: България отчита огромен спад на чуждите туристи през 2022 г.

След спада, претърпян поради пандемията от COVID-19, общият брой на нощувките в туристическите обекти в Европейския съюз, е достигнал 2.73 милиарда през 2022 година Това е единствено с 5% под броя на нощувките през рекордната 2019 година, когато са били 2.88 милиарда. В съпоставяне с 2021 година обаче се следи внезапно проявление – с цели 49%, демонстрират последните изнесени данни на европейската статистическа работа Евростат.

Там се вижда, че България е отчела спад от 25% при нощувките на задгранични посетители през 2022 година и 17% растеж при българските туристи.

Според Полина Карастоянова, ръководител на Националния Борд по туризъм (НБТ), тези данни са доказателство за проявената управническа немарливост.



Данните на Евростат са доказателство, че е проявена не просто индиферентност, а безусловно неприемлива управническа немарливост към бранша “, сподели в коментар за Economic.bg Карастоянова.
Горчив извод
Година след стихването на здравната рецесия, множеството конкурентни страни на България направиха големи вложения в бранша за ребрандиране и цялостна смяна на туристическия артикул, който оферират. По думите на ръководителя на НБТ за тази цел са вложени стотици милиони евро.

Ние в този смисъл би трябвало да си създадем един горчив извод. Нищо от това не беше осъществено в България, без значение от безапелационната обосновка, която дадохме от Борда по туризъм на всички държавни управления. Туризмът е доста характерен бранш, той е един самобитен локомотив на стопанската система, тъй като закача като вагони в една дълга редица доста подизпълнители и основава мултиплициращ позитивен резултат за стопанската система. “
Задълбочаване на казуса
Въпреки че ограниченията към Коронавирус от много време към този момент са зад тила ни, проблемите за туризма в България може би занапред предстоят. Секторът не е включен в Плана за възобновяване, което ще забави още повече неговото развиване, счита Карастоянова.

Туризмът беше изключен от опцията за директно финансиране по Плана за възобновяване и резистентност. Отново едно незаконно незаинтересовано отношение към бранша и отвод да бъде чут бранша и да бъдат възприети причините. Можете да си визиите къде ще се намира България след още две години, когато всички наши директни съперници ще са създали още едно завъртане на стотици милиони евро в реклама. “

За да се избави секторът, съгласно Карастоянова, би трябвало да се заеме ясна позиция по тематиката и в идващия постоянен парламент туризмът да е приоритет.
Какво демонстрира статистиката
От данните на Евростат излиза наяве, че при започване на 2022 година нивата в туризма са били много по-ниски, в сравнение с през същите месеци на 2019 година От май 2022 година обаче тази разлика към този момент не е толкоз значима. За остатъка от годината нощувките, прекарани в места за туристическо настаняване, са били с 5% по-малко, в сравнение с през 2019 година, а през юли, август, септември и октомври – единствено с 1% по-малко от същите месеци на 2019 година

Данните за 2022 година сочат, че нощувките, прекарани от локални поданици в туристически места за настаняване в страните им, са надвишили нивата от 2019 година (1.53 милиарда нощувки през 2022 година по отношение на 1.51 милиарда нощувки през 2019 година, или +1%). За сметка на това прекараните от задгранични посетители нощувки са били напът да се възстановят изцяло, само че към момента са останали надалеч от предпандемичните нива (1.20 милиарда нощувки през 2022 година по отношение на 1.36 милиарда нощувки през 2019 година, или -12%).

Сред страните от Европейски Съюз Латвия е била най-далеч от цялостно възобновяване във връзка с нощувки, прекарани от задгранични посетители (-45% през 2022 година по отношение на 2019 г.), следвана от Словакия (-40%) и Литва (-37%). Дания е била единствената страна в Европейски Съюз с напредък на нощувките, прекарани от интернационалните туристи (+4%), а Хърватия (-2%) и Люксембург (-3%) са били близо.

За сметка на това Малта е записала най-високия напредък в нощувките, прекарани от локални поданици (+39% през 2022 година по отношение на 2019 г.), следвана от Кипър (+35%) и Словения (+25%). Най-големият спад в броя на нощувките, прекарани от локални поданици, е бил регистриран в Словакия (-22%), Румъния (-15%) и Унгария (-13%), като всички те са отчели и по-скоро огромно намаляване на нощувките от задгранични посетители (поне -30%).
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР