След смъртта на Кубрат прабългарите, водени от Аспарух, се заселват

...
След смъртта на Кубрат прабългарите, водени от Аспарух, се заселват
Коментари Харесай

Древната история на Първото българско царство. Къде са живели прабългарите на Аспарух?

След гибелта на Кубрат прабългарите, водени от Аспарух, се заселват в местността Онгъла. Там не е ясно какъв брой време прекарват. Този Онгъл има доста значимо място в българския политически живот, тъй като в действителност се явява първата българско притежание след 680 година В него се е укрепява Аспарух с хората си, там е отпразнувана успеха над византийския император Константин IV Погонат и там е поставено началото на Първото българско царство (681 г.). И по този начин, къде е това място, по какъв начин наподобява и каква е площта му?

До скоро този въпрос е доста оспорван. Византийските хронисти, описали събитията от това време, са патриарх Никифор и Теофан Изповедник. Те дават информация, която позволява разнопосочни прочити и тълкувания. Двамата не са очевидци на събитията, а употребяват за основа на историческите си писания друго съчинение, което не се резервира в наши дни. Ето мненията за паметната борба сред прабългари и византийци и последвалия кротичък контракт, с който се признава основаването на Дунавска България (681 г.).

„ А императорът Константин, като се научил, че замърсен и мръсен народ се е настанил ненадейно оттатък Дунава в Оглоса и че опустошава околните до Дунава земи, т. е. в този момент владяната от тях страна, тогава владяна от християните, доста се огорчил и заповядал всички отреди да преминат в Тракия. И като въоръжил флота, потеглил против тях по суша и по море с желание да ги изгони с война, като отправил в военен ред пехотната армия по суша към така наречен Оглос и Дунава и заповядал корабите да пуснат котва на близкия бряг. “ (Теофан Изповедник)

„ А Константин, откакто разбрал, че заселилият се при Истър народ атакува околните области на ромейската страна, се заел да го унищожи, прекарал тежко въоръжени войски в тракийската земя, въоръжил също и флота и се отправил срещу флота, с цел да се отбранява. А българите, щом видели множеството конници и кораби, уплашили се от неочаквания и ненадейния поход, избягали в своите укрепления и там останали четири дни. И тъй като ромеите не могли да завържат съпоставяне с тях заради непроходимостта на мястото, те (българите) се съвзели и станали по-смели. (…) Те минали Истър, спуснали се към по този начин наречената Варна, покрай Одесос, и до разположената по-нататък вътрешна земя. “((патриарх Никифор).

От цитираните сведения излиза наяве, че Онгъла (Оглоса) се намира „ оттатък Дунава “, при „ Истъра “ (Дунав), в някаква непроходима околност, в която прабългарите построяват свои защитни укрепления. Дългогодишните опити за локализация на историческата околност Онгъла водят до следните изводи. Става дума за равнинна и блатиста територия с повърхност почти 15 хиляди кв. км. Част е от днешните Бесарабия и Северна Добруджа. Защо прабългарите избират точно тук да се открият?

От една страна, естествените условия тук са доста близки до тези в Плисковското поле, където прабългарите се настаняват по-късно. Явно такива са желанията тогава – към равнинни места, подобаващи за паша на конете. От друга страна – Дунава и Черно море дават естествена отбрана от противников набези, по тази причина прабългарите се настаняват в съседство с тези огромни водоеми. За отбрана против византийците от юг бил построен дългият към 60 км Малък землен вал, до момента в който против хазарите и аварите от север е ориентиран Южният бесарабски вал. Така голямото голям брой Аспарухови прабългари усвояват едно обстойно предпазено пространство. Освен това навътре в Онгъла има друго, по-малко и солидно укрепено място, което се населява от владетеля и доближените му аристократи: това е лагерът Никулицел. С площта си от 48 кв. км това е най-голямото сходно военно барикада за времето си.

Колко време прабългарите прекарват в Онгъла и в Никулицел след успеха си над византийците на Константин IV Погонат и последвалия кротичък контракт (681 г.)? На този въпрос към момента няма безапелационен отговор. За да стане ясно по кое време прабългарите се настаняват в Плиска и в „ по този начин наречената Варна, покрай Одесос “, би трябвало да се употребяват сведенията от археологически разкопки. Трябва да се датират вярно строителните интервали на столицата Плиска и на другите езически прабългарски аули в Дунавска България. Нещо друго доста значимо – би трябвало да се обясни хронологията на прабългарските езически некрополи от териториите на днешна България, както и на прабългарската керамична традиция. Защото може да се чака, че откакто прабългарите са настаняват в днешните български земи, те оставят свои некрополи (гробища) и свои характерни глинени съдове, които са индиректно удостоверение за наличието им.

Онгъла и Никулицел

Към момента откривателите датират „ излизането “ на прабългарите от Онгъла в разнообразни интервали. Посочва се ръководството на Кормисош (след 753 г.), Кардам ( след 777 г.), даже Крум ( след 803 г.). Това значи, че прабългарите остават в Онгъла повече от столетие. Така че въпросната територия е голяма значимост за историята на Първото българско царство.

Възможно е обаче най-малко една част от прабългарите да напущат Онгъла и да са заселват в днешна България още през 80-те година на VII в. Свидетелство за това е най-ранният езически прабългарски некропол (гробище) – този при Балчик. На повърхност от декар и половина в него са проучени над 200 гроба. Прабългарите-езичници от това време се погребват с трупополагане и трупоизгаряне (смесена, биритуална погребална практика). Това подсказва, че заселването на прабългарите би трябвало да се преглежда като дълъг развой, а не като еднократен акт.

Преселение на прабългарите

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР