След смъртта на кралица Елизабет II исканията за репарации от

...
След смъртта на кралица Елизабет II исканията за репарации от
Коментари Харесай

Южна Африка си иска легендарния диамант от скиптъра на британските монарси ВИДЕО

След гибелта на кралица Елизабет II настояванията за репарации от Англия се ускориха в Южна Африка, както и връщането на „ Великата звезда на Африка “ и други диаманти, съобщава CNN. Това е 500-каратов елмаз Cullinan I, изрязан от по-голям драгоценен камък, придобит в Южна Африка през 1905 година и даден на английското кралско семейство от южноафриканските колониални управляващи. В момента е инсталиран на кралския жезъл, благосъстоятелност на монарха.

„ Диамантът Кулинан би трябвало да бъде върнат неотложно в Южна Африка... Минералите на нашата страна и на други места не престават да облагодетелстват Обединеното кралство за сметка на нашия народ “, сподели деятелят Тандуксоло Сабело пред държавните медии и повече от 6000 души към този момент са подписали петиция с искане за връщане на камъка.

На собствен ред, член на южноафриканския парламент Вуйолвету Зунгула прикани страната си „ да изиска репарация за всички вреди, породени от Обединеното кралство “, както и „ връщане на цялото злато и диаманти, откраднати от Обединеното кралство “.

 
 

Най-големият елмаз, подложен в скиптъра на кралицата  Снимка: Getty

Диамантът Cullinan е открит в частна мина в Южна Африка през 1905 г. Тежал е 3106 карата и бил с размерите на човешко сърце. Камъкът е закупен от държавното управление на управлявания от Англия Трансваал в Южна Африка и е показан на крал Едуард VII за рождения му ден през 1907 година

Бижутерите разделиха Кулинана на девет огромни камъка и 96 по-малки. Най-големият от камъните е наименуван Голямата звезда на Африка от крал Едуард VII, а вторият по величина камък е наименуван Малката звезда на Африка. Най-големият камък е вкаран в скиптъра с кръст, а вторият - в императорската корона.



Африканските страни настойчиво се бориха за връщането на културни полезности, ограбени от колониалните войски. Миналия месец Лондонският музей се съгласи да върне 72 предмета, иззети от Кралство Бенин в Южна Нигерия по време на английска военна интервенция през 1897 година Каква ще е ориста на най-известния елмаз на английската корона, ще стане известно скоро.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР