След смъртта му през 2005 година шофьорът му Йордан Спасов

...
След смъртта му през 2005 година шофьорът му Йордан Спасов
Коментари Харесай

Местните Жители Изреваха! Тежка Прокоба Тегне Над Църквата На Жоро Илиев!

След гибелта му през 2005 година водачът му Йордан Спасов взема решение да построи чешма в негова памет. Монументът скандализира локалните поданици, защото е подложен в двора на селската черква.

Върху чешмата се появява и фигура на Исус Христос с вдигнати към небето ръце, а над чучура има надпис „ В памет на Георги Илиев “. Изминават години, откогато чешмата е построена, само че хора от селото не престават да имат вяра, че проклинание тегне над Кленовик точно поради противоречивия паметник.„ Нищо положително не съм видяла от църквата! “ С тези думи посреща екипа на „ България Днес “ облечената от глава до пети в черно попадия на селото.

„ Като стана духовник, с мъжа ми Иван направихме курбан на цялото село за здраве, на другата година втори курбан направихме, на третата синко ми изгоря в руднико, третия курбан на гробището го направихме “, с насълзени очи споделя тъгата си старата жена. Оказва се, че нещастията в фамилията й се нижат едно след друго и през март губи и брачна половинка си.

„ Попът умря ей по този начин. Беше здрав прав и по този начин внезапно го покоси инсултът. Пет месеца на легло се мъчи и най-после умря “, разкрива със сълзи на очи дамата в печал.

„ Доколкото знам, самият Жоро Илиев донася статуята на Исус Христос, която е сложена над чешмата.

Докарва я от Гърция два дни преди да бъде погубен. Затова откакто го прострелват, Данчо Марински, който му беше водач, я донесе и постави там. Но не е трябвало “, разкрива попадийката.

Местните са правили няколко опита да отстранен чешмата от църквата, само че несполучливо. Краеведът Кирил Николов, който е родом от Кленовик, даже събира подписи на жителите с искане монументът да бъде изместен. Локалният референдум остава без последици.

С проблема през годините се занимава и Светият синод. Оттам умували дали скулптурата на Исус Христос с вдигнатите нагоре ръце не е католически знак, само че не и за надписа изпод.

„ Никой не посмя да отиде да я пипне чешмата. Ако беше на различен, в случай че пишеше друго име, несъмнено щяха да бутнат статуята, само че в последна сметка си остана по този начин. Отец Иван споделяше по този начин: „ Изтрийте името, напишете го по различен метод! “. Това си е въпреки всичко на мафията човек. Никой не го приемаше, само че никой не го смени, несъмнено от боязън. Името се носи, нали знаеш зад тила му на него е имало някакви хора. Чувала съм и за него и за брат му Васил Илиев и преди да го убият “, разкрива облечената в черно жена.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР