След смъртт на патриарх Неофит логично се появява въпросът кой

...
След смъртт на патриарх Неофит логично се появява въпросът кой
Коментари Харесай

Кой ще заме мястото на патриарх Неофит като глава на българската църква?

След смъртт на патриарх Неофит разумно се появява въпросът кой ще заме мястото му. Но първо Светия синод ще би трябвало да провежда погребението му.

Духовниците се събират през днешния ден, като съвещанието им ще бъде водено от най-старшия всред владиците. Това е търновският митрополит Григорий. Те ще би трябвало да изберат дада за поклонението пред Негово Светейшество. В този ден ще се разгласи и ден на народен печал. Тази заповед обаче би трябвало да пристигна от ( Министерския съвет.

Друга значима задача, която имат владиците, е да изберат наместник-председател на православната ни черква

Той ще управлява съвещанията до избора на нов патриарх и ще извършва и ролята на Софийски митрополит.

След това Светият Синод дефинира датата за привикване на Патриаршеския изборен църковен събор. Той би трябвало да излъчи новия нравствен лидер на православните християни у нас. В събора вземат участие митрополитите, по трима свещеници и двама миряни от всяка епархия (София има право на 10 представители), представители на манастирите и духовните учебни заведения.

Изборът на нов патриарх може да стартира 40 дни след гибелта на Неофит

Това обаче съответствува с Великия пост за Възкресение Христово. Той стартира в понеделник. Това допуска, че изборът на нов патриарх ще е след Великден. Всъщност, път православните българи за първи път ще посрещнат Светлите празници осиротели, без глава на църквата си.

Също за първи път съответствува процедурата по желание на митрополит и тази за патриарх, откакто Синодът спря избора на нов Сливенски епископ. Вероятно митрополитите ще решат първо да бъде определен нов патриарх, а по-късно под неговото управление да се извърши изборът на Сливенски митрополит.

Ала, според устава на БПЦ, има опция изборът на нов патриарх да се забави и до 4 месеца.

Към днешна дата единствено 9 от 13 митрополити имат правото да бъдат определени за четвърти подред патриарх на Българската православна черква след възобновяване й през 1953 година Според църковния правилник почтени да вземат участие в избора са митрополитите, които са навършили 50 години и са заемали митрополитски пост най-малко 5 години.

Ето и кои дават отговор на изискванията:

Американският митрополит Йосиф, Великотърновският Григорий, Плевенският Игнатий, Ловчанският Гавраил, Пловдивският Николай, Варненският Йосиф, Русенският Наум, Врачанският Григорий и Видинският Данаил.

Източник: 24 часа
Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР