След случаят с 18-годишната Дебора Михайлова - нова вълна от

...
След случаят с 18-годишната Дебора Михайлова - нова вълна от
Коментари Харесай

Само за ден: България се разтресе от сигнали за домашно насилие

След казусът с 18-годишната Дебора Михайлова - нова вълна от сигнали за фрапиращи случаи на домашно принуждение в цялата страна. На този декор депутатите от парламентарната правна комисия прекъснаха лятната си почивка, с цел да гласоподават незабавно законодателни промени. Те одобриха, че интимната връзка се приравнява към случаите на брачно партньорство и общуване без брак, под чиято отбрана попадат случаите на домашно принуждение. Гласувани бяха и п о-сериозни осъдени за нанасянето на лека и междинна телесна щета .



Във Видин 19-годишен преби и острига 22-годишната си някогашна другарка , макар че има заповед да не я приближава. Тя описа, че младежът я завел в дома си срещу волята ѝ. Там я удрял и ритал по цялото тяло. Направил ѝ фотография преди да отреже косата ѝ с ножица, с цел да си спомня по какъв начин е изглеждала с дълга.
През сълзи 22-годишната Славка Славчева споделя за ужаса, който е претърпяла последните няколко дни.  



Преди да ме подстриже, ме наби . Изкара един колан и искаше да ме обеси с него. След това ме накара да фотографирам вулгарни интимни клипове ”, показа дамата.

Тя съумяла да избяга и опише на околните си, които подали сигнал в полицията. На 19-годишния мъж, който е и престъпно проявен, към този момент са повдигнати две обвинявания – за нелегално отнемане от независимост и несъблюдение на заповед за отбрана от домашно принуждение, защото е имало сигнали, че е упражнявал принуждение и преди този момент.

Междувременно единствено за няколко дни три бременни дами от Бургас са потърсили протекция от домашно принуждение в Центъра за предварителна защита. Една от тях е з агубила бебето си , а другите две са прегледани от доктор, с цел да откри дали е имало заплаха за тях и плода им.

Районният съд постанови два пъти най-тежката мярка „ задържане под стража " . Веднъж за нападателя над бременното момиче и повторно за нападателя, който преби брачната половинка си и татко й пред очите на 16- годишната им щерка .

Престъплението по отношение на 23-годишната жена било осъществено на 1 август. За него законът планува наказване до 6 години затвор.

„ Заканил се да я убие. Живеели си на фамилни начала. Пребил я е. Блъскал я е в главата, влачил я е ”, описа Зорница Щърбева от Районната прокуратура.

Обвиняемият е към този момент с присъда за нанасяне на междинна телесна щета , само че служебният му бранител през днешния ден описа друго: „ Каза ми, че изказванията на потърпевшата са неистина и по-скоро тя го е нападнала. Дори ми сподели одраскване по шията ”, съобщи Владимир Господинов.

Упълномощеният от обвинения юрист пък се отхвърли да го пази .

„ Имам морални съображения. Аз съм жена и майка , не мога да го пазя ”, съобщи адв. Веселина Василева.

В град Оряхово пък мъж преби с бухалка жена . 62-годишният обвинен е притеглен в обвинен и е арестуван за 72 часа. Потърпевшата е била нападната от мъжа, който е бил неудовлетворен, че кучето ѝ излизало на улицата и можело да нападне пешеходци.

Прокурор в Софийска районна прокуратура пък упрекна двама мъже , заканили се с ликвидиране на жена в правосъдна зала по време навън съвещание на съда. Това оповестиха от обвиняването. След като чули присъдата, декларирали на потърпевшата, че излязат ли от пандиза, в действителност ще я убият .

Тийнейджър на 18 години преби майка си и баба си в Пловдив , оповестиха от полицията. Сигналът за упражненото принуждение е получен към 14:30 ч. в сряда.

Двете пострадали дами са прегледани на място от екип на Спешна помощ. Момчето е арестувано , като против него е стартирано следствие .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР