След случая с разменените бебета от болница Шейново обмислят нови

...
След случая с разменените бебета от болница Шейново обмислят нови
Коментари Харесай

Не е ясно кога разменените бебета ще отидат при майките си, случаят ще се решава в съда - Общество

След случая с разменените бебета от болница " Шейново " обмислят нови механизми за надзор. Това заяви пред Българска национална телевизия шефът на болничното заведение доктор Румен Велев.

За размяната се разбра за пръв път през декември, откакто два месеца след раждането една от майките направи ДНК тест поради подозрение, че детето, което отглежда, не е нейно. Проверка на прокуратурата откри, че бебетата са разменени след комплициране на гривните на майките. И до момента в който от болничното заведение обмислят стягане на контрола, към момента не е ясно по кое време те ще се върнат при биологичните си родители.

До седмица би трябвало да стане ясно дали в болница " Шейново " може да се внедри нова система, която да в профил опцията от субективна неточност при изписване на новородени бебета. Системата би трябвало да генерира автоматизирано специфични гривни с баркодове.

От управлението на болничното заведение обявиха, че вкарват по-строг надзор при изписване, който ще изисква двоен автограф.

" Ще караме майките, които до момента са се разписвали за бебето и са писали единствено пола, собственоръчно да написват на този документ, номера на на гривничката на бебето. Тоест да имаме надзор и от страна на майката. Не единствено наш ", уточни доктор Румен Велев - изпълнителен шеф на Втора САГБАЛ " Шейново ".

Той увери, че ще има осъдени за размяната на двете бебета, откакто са подготвени окончателните резултати от наложената инспекция.

" Все още чакаме инспекцията от одита, от общината. Това, което ние си направихме като инспекция е това, което стана общоизвестно, че в последна сметка е станала една неволна замяна. Не може да си я разбираем по какъв начин тъкмо се случила. Най-важно е да стане размяната. Надяваме се час по-скоро този развой да завърши ", съобщи доктор Велев.

Колко време ще отнеме процедурата към момента не е ясно. Двете разменени бебета към този момент остават в фамилиите, където се намират. Според адвокати без значение от това дали двете майки са съгласни непринудено да разменят децата, въпросът трбява да се реши в съда.

" Доброволно съглашение биологичните родители на детето не могат да реализират по този метод и това съглашение да породи съответните правни последствия ", сподели юрист Людмил Рангелов.

За да се върнат децата при биологичните им родители, майката, която първа е схванала, че детето не е нейното, би трябвало да заведе два желае за оборване и определяне на генезис. Причината - всяко от децата има издадено уверение за раждане, в което родителите не подхождат на биологичните.

Според адвокати има възможност в хода на делото магистратите да назначат нови ДНК проучвания. Съответно същата процедура би трябвало да се организира и за второто дете. При възможен отвод на една от двете майки да върне бебето, съществува и правно решение.

" Ако се случи това, тогава към този момент би трябвало да завърши делото за определяне и оборване на генезис и тогава детето на тази майка, която не желае да го даде на същинската майка, може да ѝ бъде наложително отнето ", уточни юрист Людмил Рангелов.

По случая започнаха инспекции на РЗИ, Столична община, организация " Медицински контрол ", като към този момент няма данни, които да водят към версията за умишлена замяна. Ако бъде потвърдена такава то плануваното наказване е затвор до 2 години.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР