След случая с хранително натравяне на деца от спортно училище

...
След случая с хранително натравяне на деца от спортно училище
Коментари Харесай

БАБХ продължава да проверява училищните столове и бюфети

След случая с хранително натравяне на деца от спортно учебно заведение в Пловдив, не престават инспекциите в учебните столове и бюфети. Специфичен акцент ще бъде инспекция на качеството на питателните артикули. Храните, които се създават по открит стандарт, по Българския държавен стандарт, би трябвало да участват в учебното меню. Ще се гледат периодите на валидност и по какъв начин се съхраняват. Ще се ревизират всички хранителни обекти - и учебните столове, където се готви на място, и където има стол кетъринг. Това обявиха от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) на брифинг пред медиите.

Най-честите съществени нарушавания са изминал период на валидност, изключително в учебно заведение това не трябва да се напуща. Други нарушавания е храните да не са по одобрен стандарт, прецизират от организацията.

Плодовете и зеленчуците няма по какъв начин да се опаковат авансово. Доставят се наложително от реглемантирани снабдители, би трябвало да са свежи, да нямат пострадвания и да са в добър тип, обявиха още от БАБХ.

Инспекторите ще ревизират от 14.09. до 14.10.2022 година всички столове, бюфети и обекти по Закона за храните на територията на учебните заведения в цялата страна.

Ще се ревизират произходът и вярното предпазване на първични материали и храни; периодите на предпазване на храните; спазването на условията за даване информацията за храните на потребителите, етикетиране и други

При инспекциите ще се следи наличните храни да дават отговор на условията на Наредба № 2 от 20 януари 2021 година за характерните условия към сигурността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, учебните столове и обектите за търговия на дребно на територията на учебните заведения и на детските заведения, както и към храни, предлагани при проведени мероприятия за деца и възпитаници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР