След сключването на сделката с Ford за достъп на нейните

...
След сключването на сделката с Ford за достъп на нейните
Коментари Харесай

Tesla отваря лиценза на Autopilot и FSD за всички други производители

След сключването на договорката с Ford за достъп на нейните коли до мрежата Supercharger, основният изпълнителен шеф Илън Мъск съобщи, че Tesla е отворена за лицензиране на технологиите Autopilot, Full Self-Driving (FSD) и EV за другите производители на електрически автомобили.

Главният изпълнителен шеф на General Motors Мери Бара призна, че Tesla е водеща в региона на електрическите транспортни средства. В коментар на публикация, отдадена на това, Илън Мъск съобщи, че „ на драго сърце би лицензирал Autopilot/FSD или всяка друга технология на Tesla„.

„ Tesla се стреми да бъде допустимо най-полезна на другите автомобилни компании. Преди няколко години направихме всички наши патенти безвъзмездни. Сега разрешаваме на другите компании да употребяват нашата мрежа Supercharger. Също по този начин се радваме да лицензираме Autopilot/FSD, както и друга технология на Tesla “, написа Мъск в Twitter.

Още през 2014 година Tesla разгласи, че е направила всички свои патенти „ с отворен код “, като концепцията е да се понижат климатичните промени. Почти десетилетие по-късно не е ясно дали другите компании интензивно употребяват някои от технологиите на Tesla, основани на тези патенти с отворен код, и в случай че да, кои.

Само че едно е да имаш достъп до патентите и да не можеш да бъдеш преследван за потреблението на технологията, а напълно друго е да я прилагаш. Пример за сходно използване е партньорството сред Tesla и Ford за зареждането на електрическите коли към най-новата версия на зарядните станции Supercharger. Ford ще добави към своите електрически автомобили конектора на Tesla, в този момент прочут като North American Charging Standard (NACS).

Според Electrek никой различен авто производител не е подготвен да лицензира FSD, до момента в който Tesla по някакъв метод не потвърди, че нейният автопилот никога не може да докара до пострадване на хора – става дума за носене на отговорност. От друга страна технологиите Tesla EV най-вероятно ще бъдат употребявани и от различен производител на електрически автомобили, тъй като структурата на акумулаторния блок, задвижването и силовата електроника на Tesla си остават най-хубавите в тази сфера.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР