След скандала в парламента възникна нов казус с решетки на

...
След скандала в парламента възникна нов казус с решетки на
Коментари Харесай

Нов скандал с решетки: Оградата на Съдебната палата трябва да се премахне


След абсурда в Народното събрание породи нов проблем с решетки на монумент на културата. След сигнал на фенове инспекция на bTV откри, че металната ограда пред Съдебната палата в столицата е със статут на краткотрайно преместваемо оборудване.
Снимка: btvnovinite.bg

Оказва се обаче, че оградата, която е на стълбите повече от десетилетие, би трябвало да бъде отстранена или заменена, тъй като е със статут на краткотрайно преместваем обект.

Сградата е културна полезност от национално значение, също както и Народното събрание. Металните решетки са сложени преди 15 години, само че са със статут на краткотрайно преместваем обект, обясниха от Министерството на културата.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Националният институт за паметниците на културата позволява към този момент изпълнените монтажни ограждения на основния вход на Съдебната палата, да бъдат употребявани като краткотрайно преместваемо оборудване, до правене на повсеместен план, съгласуван с архитектурния образ и категорията на паметника на културата “, показват от културното ведомство.

Двуметровите железни заграждения за захванати крепко за земята и се заключват с катанец за велосипед.

Архитект Дамян Стоянов е работил по реставрацията на монументи на културата като някогашния Партиен дом и Халите. Според него решетките пред Съдебната палата са инсталирани погрешно.

„ При тяхното монтиране е позволено нарушаване, тъй като те не са закрепени като преместваеми обекти. Закрепени са трайно с доста здрави болтове към каменните блокове. Даже и от някаква законова и нормативна позиция сега тези решетки да са обосновани, те не са обосновани от културна позиция, от архитектурна позиция “, споделя Дамян Стоянов.
Снимка: btvnovinite.bg

От Столичната община ни показаха разрешението за монтаж на оградата. То е от 2007 година и сочи, че срокът, за който са сложени е " до правенето и одобряването на повсеместен план ", както обявиха и от министреството. Такъв обаче към момента няма.
Снимка: btvnovinite.bg

bTV насочи питане към столичния Апелативен съд, който от две години стопанисва постройката. Все още чакаме отговор.

А другояче по-рано денем инспекция на bTV сподели че решетките на парадния вход на Народното събрание, които бяха сложени в нарушаване на Закона за паметниците на култгурата, са отстранени. Няма и забележими вреди по стените или касите на вратите

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР