След скандала с финала на срещата на Г-7 и преди

...
След скандала с финала на срещата на Г-7 и преди
Коментари Харесай

Тръмп отново критикува съюзниците в НАТО и нарече свободната търговия "глупост"

След абсурда с финала на срещата на Г-7 и преди утрешната среща в Сингапур със севернокорейския деспот Ким Чен Ун президентът на Съединени американски щати написа поредност от известия с изострен звук - още веднъж във връзка основните съзници на страната в НАТО и международната търговия.

" Честната търговия към този момент може да бъде наричана глупава търговия, в случай че не е реципрочна. Съжалявам, не можем да оставим нашите другари или врагове да се възползват повече от търговията. Трябва преди всичко да сложим американския служащ! "

Думите на Доналд Тръмп идват, откакто в събота той отдръпна подписа на Вашингтон под заключителния документ на годишната среща на върха на седемте индустриално най-развити страни. В Шарлевоа в канадската провинция Квебек водачите се споразумяха за " свободна, почтена и взаимно преференциална търговия ", както и за това, че е значимо да се борят с протекционизма. " Стремим се да понижаваме митническите бариери, немитническите спънки и дотациите ", заявиха Съединени американски щати, Канада, Германия, Англия, Франция, Италия и Япония.

По традиция външнополитически въпроси имат по-малко въздействие върху желанията на американските гласоподаватели, само че Тръмп употребява всеки вероятен случай да акцентира дейностите си като част от лозунга му " Америка преди всичко! ". С наближаването на частичните избори през ноември сходна реторика по отношение на Канада, Европейския съюз европейските сътрудници в НАТО ще зачести, разяснява " Ройтерс ".

" Не е почтено за народа на Америка! 800 милиарда $ търговски недостиг ", съобщи Тръмп. " Защо би трябвало аз, президентът на Съединените щати, да разрешавам страните да продължат да натрупат големи търговски остатъци, което вършат от десетилетия, до момента в който нашите фермери, служащи и данъкоплатци би трябвало да заплащат такава огромна и нечестна цена? "

Белият дом не разяснява какво тъкмо има поради Тръмп с сходни думи и за какво се нахвърля върху Канада и Европейски Съюз по търговски въпроси и НАТО поради разноските за защита.

Само няколко седмици преди срещата на върха на НАТО в новата централа на алианса в Брюксел президентът написа в " Туитър: " Съединени американски щати поемат съвсем всичките разноски на НАТО - пазят доста от същите страни, които напряко ни раздират в търговията (те заплащат единствено парченце от цената и се смеят!). Европейски Съюз има 151 милиарда $ остатък - би трябвало да заплаща повече за защита! "

" Германия заплаща 1% (бавно) от Брутният вътрешен продукт за НАТО, до момента в който ние плащаме 4% от доста по-голям Брутният вътрешен продукт. Някой въобще има вяра ли, че в това има смисъл? Ние пазиме Европа (което е нещо добро) с цената на огромни финансови загуби, а те ни удрят в търговията. Задава се смяна! "

Засега следващата серия послания на Тръмп, че продължава да придвижва Съединени американски щати към още повече протекционизъм, тревожи вложителите, само че пазарите не са реагирали фрапантно.

Президентът изтегля страната от световното съглашение за климата, дистанцира се от интернационалната нуклеарна договорка с Иран и заплашва да приключи съглашението от 1994 година за свободна търговия с Канада и Мексико

Острите офанзиви против канадския министър председател Джъстин Трюдо бяха продължени в понеделник от екипа на Тръмп. Главният му стопански консултант Лари Кудлоу го упрекна, че е предал Тръмп, който му направил огромна услуга да отиде в Квебек на срещата на Г-7 и да се държи доброжелателно. Според него думите на Трюдо, че Канада приготвя ответни високи мита от 1 юли за американски артикули (след протекционистичните мита на Съединени американски щати против стомана и алуминии), били " все едно, че ни заби нож в гърба ". Това карало Тръмп да наподобява слаб тъкмо преди значимата среща с Ким Чен Ун.

Питър Наваро, различен от основните съветници на Тръмп, сподели пред консервативната телевизия Fox, че " има особено място в пъкъла за всеки водач, който се захваща с дипломация с неприятни планове " по отношение на Тръмп.

Канада и всички европейски страни от Г-7 още в неделя оповестиха, че стоят зад официалното съобщение от Шарлевоа. Външният министър на Канада сподели, че е недопустимо против страната ѝ Съединени американски щати да постановат мита с претекст, че защитавали националната си сигурност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР