След силния растеж през 2022 година българската икономика ще се

...
След силния растеж през 2022 година българската икономика ще се
Коментари Харесай

Икономиката на България ще се забави, според доклад на Световната банка

След мощния напредък през 2022 година българската стопанска система ще се забави, следвайки трендовете в Европейския съюз, съгласно отчет на Световната банка.

Световната банка регистрира, че инфлацията в България остава висока, което заплашва проектите за приемане на еврото през 2025 година

Очаква се фискалният недостиг да остане под маастрихтския таван от 3% евентуално за сметка на понижени обществени вложения.

От новото постоянно държавно управление се чака да форсира темпото на промените.

Намаляването на бедността ще се забави, защото България е изправена пред по-бавен напредък и нараснала инфлация. Достъпността на силата продължава да бъде наложителен проблем.

Анализът на Световната банка сочи, че България се нуждае от нов набор от политики и амбициозни промени за стимулиране на икономическия напредък, с цел да може да доближи междинните равнища на приходите в Европейски Съюз през идващите 15 години.

Страната би трябвало да в профил институционалните и управническите си недостатъци и да обезпечи лоялна конкуренция, с цел да увеличи успеваемостта на компаниите и разширението на частния бранш.

Инвестициите в уменията на хората също ще оказват помощ за доближаване на стопанската система към границата на продуктивността.

Ако България успее да преодолее тези провокации с амбициозна стратегия за промени, тя би могла да форсира икономическия си напредък до над 4% в интервала до 2050 година. При сюжет без промени обаче растежът може да се забави до 1,2% доникъде на века.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР