След силните северозападни ветрове последните два дни има предпоставки за

...
След силните северозападни ветрове последните два дни има предпоставки за
Коментари Харесай

Повишена е опасността от лавини в планините

След мощните северозападни ветрове последните два дни има предпоставки за повишение на лавинната заплаха по високите елементи на планините, оповестиха във фейсбук профила си от Планинската избавителна работа (ПСС).

Според спасителите би трябвало да се следва единствено зимната колова маркировка, да се избягат скатовете с източно ревю като улеите на Рилските езера, „ Овчарски улей “ на Мальовица, „ Лавината “ след „ Маркуджик 3 “, „ Чашите “ на Банско и други сходни. От ПСС допълват, че са вероятни странични навявания в скатове със северно ревю, само че предстоящото стопляне в планините може да усложни изискванията и на скатове с други изложби.

От ПСС дават и препоръки, ако туристите станат очевидци на лавина – с и без потърпевши хора. Планинските спасители поучават при положение на лавина да се обадим на избавителната работа на тел. 112 с информация къде се е случил случаят, кои и какъв брой хора са наранени, и едвам по-късно да се опитваме да търсям затрупаните.

Ако сте очевидци на рухване на лавина наоколо до известни туристически обекти и няма потърпевши хора, апелирам отново алармирайте ПСС – това ще предотврати евентуална непотребна акция по търсене на хора, пишат още планинските спасители. (БТА)

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР