След силен граждански натиск, Сърбия се отказа от мащабен проект

...
След силен граждански натиск, Сърбия се отказа от мащабен проект
Коментари Харесай

Сърбия се отказва от мащабен проект за разработване на литиево находище

След мощен цивилен напън, Сърбия се отхвърли от огромен план за създаване на литиево находище. Англо-австралийският минен колос Рио Тинто планираше да създаде едно от най-големите залежи на литий в Европа, което се намира в западната част на Сърбия. Проектът провокира вълна от митинги. Еколози и поданици на региона се притесняваха, че регионът ще бъде унищожен вследствие на минните действия.

Рио Тинто планираше да влага 2,1 милиарда $ в създаването на находището, което би могло да зареди над един милион електрическия автомобил на година.

„ Дами и господа от медиите, уважаеми жители на Република Сърбия, ние изпълнихме всички претенции на екологичните митинги и сложихме точка на въпроса с Рио Тинто в Република Сърбия. Чухме жителите и приехме това, което те желаеха, като разбрахме страховете им”, сподели

„ Настояваме за въвеждане на възбрана за добива на бор и литий, тъй като това не е проблем единствено за региона на Ядар, а въпрос на екологична злополука. Когато пазиме Ядар, ние пазиме цяла Сърбия”, безапелационен е Сава Манойлович, уредник на митинга.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР