След сигнал на граждани, екоексперти на РИОСВ - Пловдив и

...
След сигнал на граждани, екоексперти на РИОСВ - Пловдив и
Коментари Харесай

Река Потока посиня от отпадни води на винарска изба

След сигнал на жители, екоексперти на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив и Басейнова дирекция са открили замърсител на река Потока в региона на град Съединение, оповестиха от екоинспекцията.

Собственик на рибарник в региона на Костиево е алармирал, че водата в реката е с тъмносин цвят и има характерен аромат.

Направеният оглед на място е открил, че винарска маза, намираща се в югозападната част на Съединение, е изливала в реката отпадъчни битово-фекални и индустриални води. Съоръженията на избата са били заустени в реката на 100 метра след обекта. Отпадъчните индустриални води са с лилаво-червен цвят и се усеща противен аромат. В наличието на представител на сдружението са взети водни проби от нечистите води. Те ще се изследват в лабораторни условия, се споделя още в известието на Регионална инспекция за опазване на околната среда.

На сдружението е обещано наставление да прекрати заустването, защото разрешителното му по Закона за водите е с изминал период, санкцията за това нарушаване е 10 000 лв.. Дадени са и наставления да се обезпечи достъп до пунктовете за мониторинг в период до една седмица и да не се позволява заустване на непречистени отпадъчни води във водоприемника.

Предстоят следващи контролни дейности. Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив ще даде и наставления на община Съединение, която би трябвало да предприеме дейности за преустановяване на нерегламентирани зауствания в реката.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР