След шокиращия случай с разменени бебета в столична болница -

...
След шокиращия случай с разменени бебета в столична болница -
Коментари Харесай

Откраднат живот: Как се стигна до размяната на бебета?

След шокиращия случай с разменени бебета в столична болница - стартират всеобщи инспекции в родителните отделения в страната. Една от двете майки одобри екипа ни в дома си и се съгласи да опише за ужаса, в който живее към този момент няколко дни.

Резултатът от ДНК теста се оказа безапелационен - замяна има.

13 септември. Малко след 7 часа сутринта. На бял свят се появява момиченцето на Севда Михайлова. „ Лекарите незабавно я дадоха в мен, дори я кърмих. Тя беше от самото начало пред мен. После ме смъкнаха на долния етаж, с цел да може да се възстановя. След два часа се качих и тя отново си беше от самото начало с мене ”, спомня си майката. Казва, че не е усетила разлика, когато по-късно още веднъж е видяла щерка си. Севда е самотна майка на 26. Това е второто й дете и споделя, че живее оскъдно, само че щастливо - най-малко до началото на декември, когато лекар от болница „ Шейново ” идва в дома ѝ. Показва ѝ фотосите на друго дете, което обаче от болничното заведение допускат, че е не непознато, а нейното. Обяснението на лекарката е, че е допустимо да е станала неточност с гривните, които поставят на майките и бебетата след раждането.

Севда си задава въпроса за какво за случая излиза наяве близо 3 месеца след раждането на двете бебета. Показала е на болничното заведение всички документи, епикризи и гривните  след изписването и е намерила юрист, който да я пази. Категорична е, че ще съди болница „ Шейново ”.

Проверките в АГ отделенията в страната са след дъжд качулка. Това съобщи някогашният здравен министър доктор Мими Виткова в ефира на Нова тв.

Според нея е трябвало казусът да се изсветли още по-рано - при започване на месеца, когато се е схванало за него. Поводът за думите ѝ е казусът с разменените бебета в столичната болница " Шейново ".

Нужни са ясни правила, с които болничното заведение е отредило кое бебе на коя майка е, кой дава отговор да наблюдава дали бебето е с вярната гривна. Трябва да има доста деликатен надзор, уточни юрист Калина Михайлова.

Правилата са идентични за всички лечебни заведения, различен е въпросът дали се съблюдават, разяснява някогашната здравна министърка доктор Мими Виткова.

Гривните се поставят още при раждането. Бебето се демонстрира на майката още тогава, слагат се гривните и се оповестява номерът на бебето.

Не е ясно и каква е лабораторията - дали е законна, направила ДНК теста на майките, обърна внимание адвокатката.

Обикновено се счита, че първият взор върху детето е финален и вечно. Но се наместват  фактори, когато дамата не е напълно справедлива в преценката си, показва доктор Виткова. Тя е уверена, че до този миг би трябвало да е било открито в какъв миг е станала подмяната. Разпитани са 28 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР