След шока от изравнителните сметки за парно за някои от

...
След шока от изравнителните сметки за парно за някои от
Коментари Харесай

Как да намалим разходите за ток и парно

След шока от изравнителните сметки за парно за някои от клиентите на топлофикациите в страната пристигна ред още веднъж да си спомним, че зимата е неизбежна, а с нея и по-високите енергийни разноски, които би трябвало да предвидим в фамилния бюджет. По тази причина Българска телеграфна агенция потърси за коментар специалисти от Агенцията за стабилно енергийно развиване /АУЕР/ и от платформата за енергийно икономисване за семействата и бизнеса за това по какъв начин да понижим разходното перо за ток и парно, което по оценки на статистиката е приблизително към 18 на 100 в фамилната хазна.

КОЛКО БИ НИ СТРУВАЛО ОБНОВЯВАНЕТО И КОГА ЩЕ НИ съдебна експертиза ВЪРНАТ ПАРИТЕ

С ангажимента, че няма и не може да има някакви междинни стойности на квадратен метър за възстановяване на енергийната успеваемост на жилищата ни, Людмил Костадинов, основен специалист разбор и капацитет на енергийната успеваемост и възобновими източници на сила, самостоятелни цели в Агенция за стабилно енергийно развиване, разяснява, че приблизително към 174 лв. за квадратен метър разгъната застроена жилищна повърхност излиза енергийното възобновяване на апартамент в многофамилна жилищна постройка по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания през 2018 година Тогава са били направени вложения от 560 756 хиляди лв., с цел да се реновират 3 225 647 кв. метра разгъната застроена повърхност, което прави 174 лв. на квадратен метър жилищна повърхност. При други равни условия разноските за изолираност на еднофамилна жилищна постройка на единица жилищна повърхност ще са доста по-големи спрямо многофамилна постройка, показват още от Агенцията.

Експерти от Агенцията считат, че ориентировъчно възвращаемостта на вложенията да вземем за пример за възстановяване изолацията на подове, стени, тавани, порти и прозорци е 10-15 години, за замяна на отоплителните уреди с по-ефективни - радиатори, котли, климатици, термопомпи и така нататък - 5-7 години, замяна на битови уреди и лампи със съответните уреди с по-висок клас на енергийна успеваемост и с подобаващ размер и потенциал, отговарящ на действителните потребности - 2-4 години.

Подобряването на енергийната успеваемост е развой, който не трябва да се прави без прелиминарен разбор на настоящото положение, без значение дали става дума за еднофамилна или многофамилна жилищна постройка или жилище, припомня инж. Ренета Борисова, създател и съавтор на платформата за енергийно икономисване за семействата и бизнеса, която има над 10 години опит в региона на енергийната успеваемост от Министерството на енергетиката, Фонд "Енергийна успеваемост и възобновими източници " и други Ако за едно жилище са целесъобразни едни енергоспестяващи ограничения, то за друго те може да се окажат несъответствуващи и даже да имат противоположен резултат, уточни специалистът. Според нея е наложително преди да се заемем с възстановяване на енергийната успеваемост да потърсим мнението на експерт, който да направи авансово проучване и разбор на настоящото положение на постройката или жилището и да предложи енергоспестяващи ограничения за съответния парцел. При разбора се регистрират: строителни характерности на ограждащите повърхнини, предопределение на парцела, режим на обитаване, употребена сила за предишен интервал, употребявани електроуреди и осветяване и други значими характерности. След като се направи технико-икономически разбор, тогава към този момент се дефинират кои са най-подходящите и стопански обосновани енергоспестяващи ограничения и каква инвестиция е нужна за всеки съответен парцел, посочи експертът.

КОЕ Е РАЗХОД ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ

От Агенцията за стабилно енергийно развиване припомнят, че изолацията на здания, подмяната на котли, на битови уреди и така нататък, които са в неприятно положение, е стопански по-ефективно. Средствата, които са нужни за градивно подсилване на постройките, възстановяване хидроизолацията, за замяна на битови уреди, които са с изминал живот и така нататък не са разноски за възстановяване на енергийна успеваемост, означават специалистите. Според тях тези разноски са нужни без значение дали ще има дейности за възстановяване на енергийната успеваемост или не.

Така да вземем за пример, в случай че хладилникът ни е с изминал живот и би трябвало да бъде заменен с нов, може да изберем подобен с по-висок клас, който да ни спести 200 киловатчаса на година. Това ще понижи разхода ни за електрическа енергия примерно с 30 лв. за година. Това икономисване на средства би трябвало да се съпостави с разликата в цената сред двата хладилника, а не с цялостната цена на новия ледник, защото при всички случаи би трябвало да си купим нов ледник.

От Агенцията припомнят, че има дейности за възстановяване на енергийната успеваемост, които не изискват спомагателни разноски и те са годни както за еднофамилни, по този начин и за многофамилни жилищни здания. Например изцяло задоволително е да поддържаме температура 20-21 градуса в жилището през отоплителния интервал. Всеки градус повече в отопляваните пространства значи 5-6 % спомагателен разход на сила за отопление. Един час преди лягане можем да понижим температурата в помещението до 15 градуса - добра температура за сън. Ако не употребяваме помещението за по-дълъг интервал от време (дни, седмици), би трябвало да поддържаме не повече от 6-7 градуса - едвам предпазим отоплителната апаратура от заледяване, припомнят от Агенцията. Не би трябвало да покриваме радиаторите с ламперии, предмети, облекла, завеси, а отопляваните пространства би трябвало да се проветряват за малко и интензивно - 5-10 минути, с отворени прозорци (при изискване, че няма система за изкуствена вентилация). През отоплителния интервал, когато се стъмни, спускаме щорите на прозорците, а денем ги подвигаме, с цел да пропущаме слънчевите лъчи.

През лятото е добре да заобикаляме ненужна работа на кондиционерите за изстудяване на въздуха и да използваме оптимално естествената вентилация и помрачаване с навеси, щори.

ПЕТ НАЧИНА ЗА ПЕСТЕНЕ НА ЕНЕРГИЯ

От платформата за енергийно икономисване за семействата и бизнеса оферират пет метода за икономисване на сила, които са подобаващи, както за семейства, живеещи в еднофамилни жилищни здания, по този начин и в многофамилни панелни жилища. Това са: топлоизолация и замяна на дограма; потребление на Smart home решения за автоматизиран надзор на потреблението на енергия; потребление на онлайн енергиен мониторинг в действително време (smart metering); потребление на енергоефективно LED осветяване и енергоефективни битови електроуреди и не на последно място инсталиране на системи за оползотворяване на възобновими енергийни източници, там където това е механически и стопански възможно.

През отоплителния сезон, загубите на топлота през ограждащите повърхности: като стени, покрив, под и прозорци са най-големи, защото огромна част от тях граничат със студения външен въздух, подсети инж. Ренета Борисова. Според нея извънредно значимо е да се минимизират тези загуби посредством външна топлинна изолираност и качествена PVC дограма. Коефициентът на топлопреминаване през стените граничещи с външния въздух не би трябвало да е повече от 0,28 W/m2K, а за PVC стъклопакет не би трябвало да надвишава 1,4 W/m2К. От основна значимост за здравословния микроклимат е и поддържането на влажността в границите от 30 до най-много 60 %, сподели инж. Ренета Борисова. Тя подсети, че на пазара към този момент се оферират разнообразни средства за премерване и надзор на влажността в пространствата. С добре топлоизолираното жилище, качествена дограма и ефикасна отоплителна апаратура може да се спестят до 50 % от разноските за отопление, демонстрират плановете на експерта.

Използването на smart home системи за ръководство на силата в дома през смарт телефона като: интелигентни термо вентили за радиатори, конвектори и подово отопление, "умни " контакти за ръководство на електроуреди, релета за задвижване на щори, релета за димиране на осветлението, сензори за отворен прозорец, придвижване и осветеност и други освен усъвършенстват комфорта, само че и оказват помощ за понижаване на разноските за отопление, изстудяване и осветяване.

Ежемесечното отчитане на електромерите, каквато е съществуващата процедура сега, допуска пасивно наблюдаване на потреблението без опция за енергийно икономисване, сподели инж. Ренета Борисова. Мониторингът в действително време - тъй наречените отдалечен енергиен мониторинг, разрешава достъп до информация за потреблението на сила 24/7 часа в денонощието. С онлайн мониторинг в действително време могат да се следят пиковете на ползване, да се открият тъй наречените енергийни вампири и да се подхващат дейности за оптимизация на потреблението. Интелигентните измерителни устройства обезпечават също съпоставяне на потреблението с предходни интервали, приемане на отчети по имейл, алармиране при отклоняване от нормалните стойности и други Всичко това разрешава усъвършенстване на потреблението и икономисване на сила и пари.

Инж. Ренета Борисова предлага да подменим осветлението в домовете ни с LED, а всички битови електроуреди, които са по-стари от 10 години, да бъдат сменени с нови енергоефективни от най-голям клас. Например единствено от замяната на остарял 15-годишен ледник с нов с енергоефективен клас A+++ може да се осъществя до 70 на 100 спестовност на електрическа енергия. Според експерта при покупка на нови битови електроуреди най-съществената информация, която потребителите е значимо да търсят на етикета за енергийна успеваемост, е годишната консумация на електрическа енергия от електроуреда, изразена в kWh/annum, което значи какъв брой ток харчи уреда за една година.

Може значително да понижим разноските за електрическа енергия и посредством монтаж на дребни покривни фотоволтаични системи с конфигурирана мощ до 5 kWp за производството на електрическа енергия за лични потребности или монтаж на слънчеви термични панели за произвеждане на топла вода, в случай че това е механически допустимо и стопански обосновано.

ИКОНОМИЧНО ЕНЕРГОПОТРЕБЛЕНИЕ В ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩА

Еднофамилните жилищни здания имат повече граничещи с външния въздух стени, заради което и техните разноски за отопление са доста по-големи спрямо жилищата в многофамилните здания, разяснява инж. Ренета Борисова. Ето за какво, топлоизолацията на ограждащите стени и прозорци е от значително значение за понижаване на разноските за сила на семейството. При еднофамилните жилищни здания постоянно се следи наклонност за инсталиране на няколко разнообразни системи за обезпечаване на потребностите от отопление, изстудяване и топла вода. Тези системи изискват обособени вложения, поддръжка, поправки и място за предпазване.

Според инж. Борисова е добре да се търсят разновидности за апаратура на системи, които могат да задоволят най-малко две от потребностите. Например двуконтурни кондензационни котли на природен газ, които обезпечават отоплението и топлата вода или термопомпени системи, които обезпечават потребностите от отопление през зимата, изстудяване през лятото и топлата вода целогодишно. И двата препоръчани разновидността са налични на пазара и се оферират с коефициент на потребно деяние над 100 %, което в допълнение оказва помощ за понижаване на разноските за сила на семействата.

ИЗТОЧНИЦИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ

Основният източник за финансиране на енергийната успеваемост в домовете е Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания. Друга опция е Програмата за кредитиране на енергийната успеваемост в дома (REECL). През 2018 година по Националната стратегия са актуализирани 511 многофамилни жилищни здания с 36 545 жилища, 76 151 поданици. Очакваното икономисване на сила е 264 700 МВтч/год. По Програмата за кредитиране на енергийната успеваемост в дома (REECL 3) през 2018 година са финансирани и изпълнени 1 031 плана на обща стойност 5 051 032 лева

Възможности дава и стратегия DESIREE Gas. Общият размер на програмата е 10 млн. евро, които ще бъдат задоволителни за газифицирането на 10 000 семейства. Безвъзмездната финансова помощ за газификация на българските семейства е 30 на 100 от допустимите разноски без Данък добавена стойност. Кандидатите по плана получават и в допълнение финансиране в размер на 100 % от цената за присъединение без Данък добавена стойност.

НАГЛАСИТЕ НА БЪЛГАРИНА КЪМ ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ

Тенденцията след 2015 година, когато беше призната Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, е средствата за енергийна успеваемост в бита да се усилват и от ден на ден семейства да се възползват от тях, разясняват от Агенцията. Практиката демонстрира, че българите демонстрират огромен интерес и употребяват всяка предоставена им опция - посредством кредитни линии, безплатно финансиране и така нататък, с цел да усъвършенстват енергийната успеваемост в своите жилища, допълват специалисти на Агенцията.

Според инж. Ренета Борисова, създател и съавтор на платформата за енергийно икономисване за семействата и бизнеса, следи се наклонност семействата в България от ден на ден да търсят благоприятни условия за оптимизация на разноските за отопление и топла вода, които към момента са значително перо от фамилния бюджет. Нараства и ползата към Smart технологиите и потреблението на възобновими енергийни източници за произвеждане на електрическа енергия и топла вода, което преди десетина години беше недостъпно за множеството семейства, сподели инж. Борисова. Все повече се осъзнава и фактът, че старите битови електроуреди изразходват доста електрическа енергия и следва да бъдат сменени с нови енергоефективни.

Все повече хора, които възнамеряват да подхващат енергийни ограничения в домовете си, употребяват енергийния калкулатор на Агенцията, който работи от 2015 година. До 21 август тази година 5059 са били визитите на рубриката "За семействата " на страницата на организацията, където е калкулаторът и има и препоръки за енергийно икономисване в бита. Освен тях, АУЕР е отпечатала няколко брошури със препоръки за икономисване на сила в бита и до момента са раздадени над хиляда броя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР