След широки дебати Общински съвет – Варна прие предложението Общината

...
След широки дебати Общински съвет – Варна прие предложението Общината
Коментари Харесай

Главният архитект: Има риск, ако Дупката остане в частни ръце, там да се появи чудовище

След необятни диспути Общински съвет – Варна одобри предлагането Общината да придобие 100% от акциите на сдружението " Централен повсеместен магазин ", собственик на така наречен Дупка в центъра на града. Решението беше гласувано с 28 " за “, 8 – " срещу “ и 2 – " въздържали се “.

По време на полемиката, траяла близо час, се чуха разнообразни отзиви, само че всички бяха единомислещи, че близо 35-годишната сага би трябвало да бъде решена. Емоционално изявление пред съветниците направи основният проектант Виктор Бузев, съгласно който тази територия в града е скъпа. " Има риск, в случай че теренът остане в частни ръце, там да се появи аморфна форма. Инвеститорът ще съблюдава всички дребни законови ограничавания по ъглите и не е изключено да се получи “чудовище ", което няма да прави работа на никого. Разбира се, това са единствено хипотези, само че доста бих желал Община Варна да взема решение какво ще се случва на това място “, уточни арх. Бузев.

По думите му не е толкоз важно колко коства един лев през днешния ден или какъв брой ще коства той на следващия ден. " За друга полезност приказваме и Варна би трябвало непременно да се бори, с цел да придобие този терен “, посочи основният проектант в подтекста на изявленията за високата цена на договорката. Според оценката на самостоятелни специалисти пазарната стойност на " Централен повсеместен магазин " е в размер на 43,2 млн. лв.. Придобиването на сдружението ще се реализира единствено ако бъдат предоставени средства от държавния бюджет.

Т.нар. Дупка в центъра на Варна заема повърхност от 3775 кв. м. сред бул. " Княз Борис I ", ул. " Княз Ал. Батенберг ", ул. " Архимандрит Филарет " и ул. " Воден ". Тя е в този си тип от края на 80-те години, когато са съборени къщи с концепцията да се строи търговски дом, който да е морски аналог на софийския ЦУМ. В процеса на работа обаче са били открити антични остатъци – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. прочие н. е., които са неповторими както за града, по този начин и в народен мащаб. По време на днешното съвещание бе изказано мнението, че в случай че Община Варна стане притежател на терена, разкопките ще могат да продължат и не е изключено да бъдат открити и други неповторими находки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР